Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élményrepülésen a honvédelmi versek és novellák szerzői

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 20. 18:39

A debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el a legeredményesebben szereplő iskola kitüntetését a Honvédelmi Minisztérium „Talpra magyar, hí a haza!” elnevezésű vers- és novellaíró pályázatán. Az intézmény harminc diákja „beváltotta” nyereményét: honvédelmi napon jártak Szolnokon, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál, június 20-án, kedden.

„Bár második helyezett lettem, nagyon örültem, mert az eredményem kihirdetése után tudtuk meg, hogy megnyertük a legeredményesebb iskola kitüntetését, így komplett élményrepülésen vehettünk részt a mai délelőttön. Nagyon boldog voltam, amikor ezt kimondták, mert soha nem repültem még helikopterrel és nagyon kellemes élmény volt” – summázta a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egyik tanulója, Hegedűs Anikó a szolnoki helikopterdandárnál tett látogatása alkalmával. A 7. osztályos tanuló, aki Ibolyám című költeményével jelentkezett az országos versenyre, a védelmi tárca – a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából – „Talpra magyar, hí a haza!” címmel meghirdetett honvédelmi ifjúsági vers- és novellaíró pályázatán a legeredményesebben szereplő iskola diákjaként harminc társával vett részt azon a helikopteres honvédelmi élménynapon, amelyet másfél héttel ezelőtt nyert el az oktatási intézmény.

TUN_1333

A debreceni iskola növendékei egy Mi-17 típusú helikopterrel, két csoportban szálltak fel a szolnoki helikopterbázisról, ahonnan húszperces élményrepülést tettek meg. „Nekem nagyon tetszett ez a repülés, mert én még soha nem ültem se repülőn, se helikopteren. A barátnőmmel, Zitával nagyon izgultunk és egymás kezét fogtuk: mutogattuk is egymásnak, hogy éppen melyik ablakon nézzünk ki, mert nagyon szép tájakat láttunk fentről” – ezt már a Hétköznapi hősök című írásával az általános iskolások novellaírás kategóriájában első helyezést elnyerő Nagy Annabella, 6. osztályos tanulója mesélte kérdésünkre. „Nekem a repülésben a valóban szép tájak mellett az tetszett, hogy nagyon kellemes volt a felszállás, így most elmondhatom: nagyon örülök, hogy eljöhettem erre az élménynapra” – ezt már a szintén hatodikos Szamosfalvi Zita mondta, aki Egymásért című költeményéért különdíjat kapott a pályázat grémiumától. A kamaszlány arról is beszélt, hogy szerinte a Magyar Honvédség szerepe kiemelkedően fontos: „én úgy gondolom, hogy ha nem lenne a honvédség, akkor valószínűleg nagyon sok háború robbanna ki. Nálunk abban segít a katonaság, hogy a mindennapi életben jelentős mértékben figyel hazánk védelmére és biztonságára, de tudom azt is, hogy számos katasztrófahelyzet orvoslásában is tevékenyen közreműködnek.”

A helikopteres élményrepülést követően a gyermekek a szolnoki helikopterbázis irányítótornyát és a meteorológiai szolgálat működését tekintették meg. Látogatásuk a Mi-17 szimulátor kipróbálásával, majd a statikus gépek megtekintésével zárult.

Kapcsolódó cikkek
LALA2140

Az összetartozás elbeszélése

2023. június 9. 16:24