Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős bástya, nemzetközi alapokon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 21. 7:32

Amint év végén a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) eléri a teljes műveleti készenlétet, a NATO parancsnoki struktúrája is teljessé válik. A Strong Bastion 2023 (Erős bástya) elnevezésű nemzetközi gyakorlat mérföldkő ebben a folyamatban, hiszen a Szövetség ellenőrei itt mérik fel a parancsnokság törzsének képességeit.

Jelenleg az HQ MND-C az idén februárban elkezdődött harckészültséget ellenőrző (CREVAL) folyamat közepén tart, amelynek legfontosabb eseménye a két helyszínen, Horvátországban és Magyarországon végrehajtandó gyakorlat. A Strong Bastion 2023 egy, a NATO ötödik cikkely szerinti, magas intenzitású, fiktív műveletre alapul. A kitalált forgatókönyv szerint az HQ MND-C törzse egy hadosztály szintű katonai elem műveleteit tervezi, szervezi és irányítja. A hadosztály-parancsnokság részéről több mint 220 fő vesz részt a gyakorlaton; tevékenységüket pedig ötven fős NATO-ellenőri csoport értékeli. A spanyol Gyorstelepítésű Hadtest-parancsnokság (HQ NRDC-ESP) állománya játssza az elöljáró állomány szerepét, az alárendelt alakulatok törzseit pedig szlovák, horvát és magyar katonák alkotják.

A június 20-án tartott megnyitó ünnepségen Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese úgy fogalmazott: ez a gyakorlat mérföldköve annak a négy és fél éves folyamatnak, ami a parancsnokság megalakulásával kezdődött.

DSC_0028

„A parancsnokság létrehozásával szerettük volna a NATO parancsnoki struktúrájában érzékelt űrt kitölteni, hiszen a közép-európai régióban akkor még nem volt ilyen katonai szervezet. Az HQ MND-C tervezetten az idén, év végére fogja elérni a teljes műveleti képességét és így válik teljessé a NATO parancsnoki struktúrája is, ami a jelen biztonsági környezetben különösen fontos” – nyilatkozta a vezérőrnagy, aki megköszönte a Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok vezette katonai szervezet eddigi erőfeszítéseit és teljesítményét. Hozzátette: a gyakorlat mind hazánk számára, mind a NATO számára kiemelt fontossággal bír, részben azért is, mert a magyar katonák újfent bizonyítják, hogy kiválóan képesek nemzetközi környezetben is magas szinten ellátni feladataikat.

Alapvető rendeltetését tekintve az HQ MND-C biztosítja a felajánlott NATO kötelékek és képességek integrálását egy harcászati magasabb egységbe, illetve képes azok vezetésére a szárazföldi műveletek teljes spektrumában a szövetségi és a regionális biztonság fenntartásában való közreműködés érdekében.

A gyakorlat június 19-én kezdődött és két hétig tart, mialatt a hadosztály-parancsnokság előretolt vezetési pontja Horvátországba települ, így biztosítja a békehelyőrség és a „műveleti” terület közötti kapcsolattartást, egyben a magyar támogató elem is megmutat(hat)ja felkészültségét.