Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenállásra szólítanak a kurd szeparatisták

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. február 25. 6:14

A török hatóságok elleni felkelésre és harcra szólította fel vasárnap a török városokban élő nemzettársait egy kurd lázadóvezér. Bahoz Erdal az észak-iraki török offenzíva támogatásával vádolta az Egyesült Államokat és Dzsalal Talabani iraki államfőt.

Az iraki kormány vasárnap felszólította Törökországot, hogy minél hamarabb vonja ki csapatait Irak északi részéről, ahol a török hadsereg a kurd lázadók ellen harcol. Bagdad szerint a török akció az ország szuverenitását fenyegeti, és tárgyalásra szólította fel Ankarát.

Irak véleménye szerint a kurd lázadók és a törökök közti konfliktust nem lehet csak katonai erővel megoldani, és kétoldalú tárgyalásra hívták az ankarai kormányt.

Bagdad közleményében jelezte: megértik a törökök biztonsági problémáit, és nem engedik, hogy iraki területről támadást indítsanak Törökország ellen.
A közleményt órákkal azután hozták nyilvánosságra, hogy az iraki kormányszóvivő közölte: a török akciót nem tartják fenyegetésnek az ország szuverenitására nézve.
Törökország csütörtökön indított nagyobb katonai akciót az Irak északi, főleg kurdok lakta régiójában tartózkodó Kurd Munkáspárt búvóhelyei ellen. Ankara szerint a kurd lázadók az észak-iraki területekről szervezik és hajtják végre törökországi merényleteiket.

“Ha el akarnak pusztítani bennünket, fiataljainknak lakhatatlanná kell tenniük a (török) városokat – hangsúlyozta Erdal, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik parancsnoka. – A nagyvárosokban a kurd fiataloknak választ kell adniuk a hadműveletekre. Kurdisztán gerillái nem csak hét- vagy tízezren vannak, a számuk százezrekben mérhető. Ott vannak mindenütt (…) minden török városban."

Erdal az észak-iraki török offenzíva támogatásával vádolta az Egyesült Államokat és Dzsalal Talabani (kurd származású) iraki államfőt.

“Az Egyesült Államok nemcsak támogatja a hadműveleteket, hanem részt is vesz bennük – mondta a parancsnok a PKK nyilatkozatait gyakran közlő Firat hírügynökségnek. – Amerikai felderítő gépek repülnek át a térség fölött, azonnal tájékoztatják a török hadsereget erőink pozícióiról, s a török gépek azután bombázzák az övezetet."

“Véleményünk szerint Dzsalal Talabani magatartása ebben az offenzívában igen veszélyes. Vannak olyan értesüléseink, amelyek szerint még arra is felszólította a török hadsereget, hogy menjenek fel a Kandil-hegységbe" – folytatta Erdal, arra az iráni-török határhoz közeli masszívumra utalva, ahol a PKK főhadiszállása van.

A PKK szóvivője azt közölte vasárnap, hogy erőik a török hadsereggel vívott észak-iraki összecsapásokban előző este lelőttek egy török Cobra harci helikoptert.

Ahmed Danees, a szeparatista mozgalom külkapcsolatokért felelős vezetője a brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva nem számolt be áldozatokról, de közölte, hogy később részletesebb tájékoztatást adnak.