Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenfelek a fronton

Szöveg: Petróczy Levente |  2022. december 25. 18:00

A futballal kapcsolatban gyakran hangoztatják, hogy bárhol és bármikor lehet játszani, hiszen huszonkét elszánt ember kell hozzá, illetve négy kabát, amik jobb híján a kapukat helyettesítik. Ezt a közhelyet igazolja az első világháború karácsonyi tűzszünete, amikor a lövészárkokat elhagyva, a senki földjén az angol és német csapatok futballmérkőzést rendeztek.

karacsonyi fegyverszunet (1)

Sokáig úgy tűnt, hogy 1914 karácsonya a fronton ugyanúgy fog telni, mint bármely másik nap. XV. Benedek pápa tűzszünetre vonatkozó felhívását visszautasították, a legfelső katonai vezetők ragaszkodtak hozzá, hogy szenteste is tartsák a szigorú hadi fegyelmet. A fronton harcokók azonban megtalálták a módját annak, hogyan is tudnak az otthonuktól távol, a mostoha körülmények ellenére ünnepi hangulatot teremteni.

A fronton írt levelek beszámoltak arról, hogy nem sokkal éjfél után, december 25-én a német katonák gyertyákat gyújtottak és karácsonyi énekeket énekeltek és egyes helyeken még karácsonyfát is állítottak. Belgiumban és több helyszínen is az angolok és németek fociztak egymással, így megünnepelve a karácsonyt. Korabeli cikkek megerősítették, hogy Belgiumban a senki földjén zajlott egy mérkőzés, amely 3-2 arányú német győzelemmel ért véget. Természetesen több helyszínen is megmérkőztek egymással, fagyott talaj és kopott labda nehezítette a játékot, de minden bizonnyal valóban ünneppé varázsolta számukra a karácsonyt. A mérkőzésekről nem maradt pontos feljegyzés, hiszen a meccsek rögtönözve történtek, sokszor még 90 percig sem tartottak. A foci mellett volt, ahol együtt ettek, iszogattak és kisebb ajándékokat adtak egymásnak.

karacsonyi fegyverszunet (2)

Megtörténhetett az is, hogy angol részről akár profi futballista is játszott, mivel a háború ideje alatt több angol klub játékosai is bevonultak. A Liverpool és Tottenham csapataiból több futballista is hazájáért harcolt a fronton, de nemcsak a plakátfiú szerepét töltötték be, sokan életüket adták hazájukért. Az ünnepelt focisták példáját követve rengeteg szurkoló is csatlakozott kedvenc klubjuk játékosaihoz és bevonultak a hadseregbe.

A frontkarácsonyt sokan nem nézték jó szemmel, mivel úgy tűnt, a tűzszünet alatt túlzottan összebarátkoztak a katonák. Ennek érdekében a német és angol lapok nem is számoltak be azonnal az eseményekről, mindenhol megvárták a tűzszünet végét - ami egyes helyeken eltartott újévig is – és csak ezt követően, cenzúrázva közölték a karácsonyi eseményeket. Nemcsak a vezetőség szemében, hanem egyes katonák is árulásnak nevezték, hogy angolokkal és franciákkal barátkoznak karácsony napján, de a többség szemében ez igen jeles esemény volt, hiszen sokan beszámoltak leveleikben arról, hogy karácsony napján megszűnt az ellenséges viszony és a harctéren egyfajta testvériség alakult ki közöttük. Ugyan a háborús évek későbbi karácsonyain nem volt ehhez hasonló esemény, de voltak helyszínek, ahol más ünnepnapokon tűzszünetet tartottak a katonák.

Az 1914-es karácsonyi események akkor talán csak a résztvevők számára bírt nagy jelentőséggel, de a századik évforduló megmutatta, az angolok számára mai napig sokat számt. 2014-ben több helyen emlékművet emeltek a nagy háború egyik leghumánusabb eseményének, az angol bajnokság karácsonyi fordulójában, több csapat is megemlékezett a fronton született futballcsillagokról.

karacsonyi fegyverszunet (3)