Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellentmondásos hírek Szíriából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 1. 11:00

Harcok dúltak július 30-án, hétfőn is Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban, miközben újabb magas rangú szíriai diplomata fordított hátat a kormánynak. Ellentmondásos hírek érkeztek arról, ki ellenőrzi a lázadók által korábban elfoglalt városrészt, Szaláheddínt.

Damaszkuszi biztonsági forrásból azt közölték, a kormányerők visszafoglalták a negyed egy részét. A felkelők azt állítják, továbbra is ők ellenőrzik az egész városrészt, a hadsereg páncélosai a szomszédos Hamdaníja negyedben vannak. Előzőleg az állami tv-ben egy magas rangú katonai parancsnok azt állította, a hadsereg visszafoglalta az egész városrészt.

A lázadók kilenc napja vonták ellenőrzés alá Aleppó egyes részeit. A hadsereg komoly erőket vont össze a majdnem 3 milliós város körül, és szombaton nagyszabású offenzívát indított, hogy kifüstölje a lázadókat.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint hétfőn tízórás harc árán a lázadók elfoglaltak egy ellenőrzőpontot Aleppó és a török határ között. Az őrposzt – amely öt kilométerre van Aleppótól – stratégiai jelentőségű, mert közvetlen összeköttetést teremt a török határ és Aleppó között – mondta el a Szabad Szíriai Hadsereg nevű fegyveres lázadócsoport egyik tisztje. Közlése szerint a kormányerők hat katonája és négy lázadó halt meg a harcokban, 25 katonát foglyul ejtettek.

A szíriai állami hírügynökség szerint fegyveresek próbáltak beszivárogni Szíriába vasárnap éjjel és hétfő hajnalban Jordániából és Libanonból, de a szíriai határőrség megakadályozta ezt. Délen, Jordánia felől Deraa tartományba akart bejutni a „fegyveres terroristák egy csoportja" – jelentette a Sana szíriai állami hírügynökség. A jelentés szerint „több támadót megöltek vagy megsebesítettek", és megfutamították a fegyvereseket. 

Lemondott hétfőn Szíria londoni nagykövetségének vezetője, mert nem ért egyet kormánya politikájával. A brit külügyminisztérium bejelentése szerint Háled al-Ajúbi ügyvivő közölte, hogy „nem akar tovább képviselni egy olyan rendszert, amely ennyire erőszakos és elnyomó saját népével szemben, ezért nem maradhat a posztján".

Ajúbi volt a legmagasabb rangú szíriai diplomata Londonban.

„Távozása újabb csapás az Aszad-rendszerre. Rávilágít arra, hogy mekkora visszatetszést és kétségbeesést okoznak a rezsim tettei a szíriaiak körében az élet minden területén, belföldön és külföldön egyaránt" – mutatott rá a minisztérium, amely felszólította Aszad környezetének tagjait, hogy kövessék Ajúbi példáját. Szíria március óta nem állomásoztat nagykövetet Nagy-Britanniában.