Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elmarad az SS-megemlékezés Ausztriában

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 28. 8:45

Meghatározatlan időre elhalasztották a Wehrmacht és a Waffen SS ausztriai veteránjainak hagyományos, vitatott megemlékezését a rendezvény szervezői, három nappal azután, hogy az osztrák hadsereg lemondta részvételét.

A karintiai Ulrich-hegyen (Ulrichsberg) 1958 óta tartják a megemlékezéseket, a rendezvény az egykori náci hadsereg, a Wehrmacht és a Waffen SS veteránjainak, valamint neonáci csoportoknak a találkozóhelyévé vált.

A rendezvényt szervező egyesület csütörtökön azonban közleményben tudatta, hogy a megemlékezést az azt övező viták miatt meghatározatlan időre elhalasztják.

A döntés előzménye, hogy Norbert Darabos védelmi miniszter hétfőn lemondta az osztrák hadsereg részvételét a megemlékezésen, egyértelművé akarta tenni a nemzetiszocialista eszmétől való elhatárolódást. Darabos kijelentette: a rendezvény nem határolódik el eléggé a nemzetiszocialista gondolatvilágtól. Mint mondta, eddig is “rossz érzése volt" Ulrichsberggel kapcsolatban, de “az utolsó csepp volt a pohárban" az a sajtóhír, hogy Wolf Dieter Ressenig, a szervezőbizottság vezetője nemzetiszocialista relikviákat árult az interneten.

Az idén szeptember 20-ra hirdették meg a megemlékezést. Az osztrák hadsereg évtizedek óta katonazenekarokkal és díszőrséggel képviseltette magát, és szállítójárműveket is a szervezők rendelkezésére bocsátott.

1995-ben nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori vezetője az ulrichsbergi rendezvényen “becsületes állampolgároknak" nevezte a náci párt hírhedt fegyveres alakulatának, a Waffen SS-nek a tagjait, akik “hűek maradtak meggyőződésükhöz".

1595890549