Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnöki előzetes Pekingből

Szöveg: M. Tóth György |  2008. augusztus 8. 12:32

Helyi idő szerint ma este nyolc óra nyolc perckor, magyar idő szerint 14 óra 8 perckor lobban fel Pekingben az olimpiai láng, s ezzel kezdetét veszi a XXIX. nyári olimpia. Az akár a „soha nem látott” jelzővel is illethető megnyitón 205 nemzet képviselői sorakoznak fel.

Az esemény helyszíne a pekingi Nemzeti Stadion, ide érkezik meg a 130 napos, 137 ezer kilométeres útjáról a márciusában, a görögországi Olümpiából útnak indult olimpiai láng.

A Budapesti Honvéd Sportegyesület (BSE) ügyvezető elnöke, a pekingi szállásáról délután négykor már a megnyitóra induló Molnár Imre, a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a huszonegy honvédos sportoló mindegyikétől pontszerző helyezés várható, de a felkészültségük alapján benne van a pakliban egy arany-, két ezüst- és három bronzérem is.

– Egy biztos, szörnyű meleg van itt, rettentően párás a levegő, emiatt sem lesznek írigylésre méltó helyzetben a verenyzőink, merthogy ennek ellenére is mindenki a legjobbat akarja kihozni magából. Na de indulnunk kell, óriási csúcsforgalom vár ránk – tette hozzá a sportvezető.

Augusztus 8-a és augusztus 24-e között 28 sportágban, 302 versenyszámban mérik össze tudásukat a sportolók. A magyar olimpikonok 170 fős táborában ott vannak tehát a BSE versenyzői is.

A sportágak ábécésorrendjében: Kővágó Zoltán diszkoszvető, Farkas Györgyi hétpróbázó, Hadfi Dániel judos, Beé István és Vereckei Ákos kajakozó, Sáfrán Mihály kenus, Balogh Gábor öttusázó, Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Imre Géza és Szász Emese párbajtőröző, Knapek Edina, Varga Gabriella és Újlaky Virginie tőrvívó, dr. Kiss Gergely, dr. Molnár Tamás, Gergely István, dr. Horváth Patrícia, Györe Anett, Takács Orsolya és Kisteleki Dóra vizilabdázó.

A honvédosok közül a férfi párbajtőrözők kezdik elsőként a versenyt, ők 10-én, magyar idő szerint hajnali négykor lépnek pástra.

Címkékolimpiasport