Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elnökségi konferencia az erők és eszközök telepíthetőségéről

Szöveg: Vastagh László |  2011. április 14. 8:58

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége adott otthont április 12-13-án annak a nemzetközi konferenciának, amelyet az Európai Unió katonai törzse szervezett. Az erők és eszközök telepíthetőségéről szóló, ötödik alkalommal megrendezett fórumot – Helsinki, Lisszabon, Prága, és Sevilla után – Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében tartották. A kétnapos program részeként megtekintették az MH Pápa Repülőbázist is.

A nemzetközi szervezetek, cégek, ügynökségek képviseletében megjelent több mint ötven résztvevőt – közöttük Vincenzo Puri dandártábornokot, a katonai törzs logisztikai igazgatóját – Kádár Róbert, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgató-helyettese köszöntötte. Az előadássorozat naprakész információt nyújtott a civil tervezés és vezetésképesség, az Európai Védelmi Ügynökség, a stratégiai partner NATO és ENSZ nemzetközi telepítő-képességének jövőjéről.

A konferencián részt vett a Szállítási Koordinációs Központ, a Stratégiai Légi Szállítási Parancsnokság, a Nemzetközi Tengeri Szállítási Központ, illetve a Légi Szállítási Parancsnokság, amelyek munkájába – az utóbbi kivételével – Magyarország is bekapcsolódott.
A konferencia teljesítette legfontosabb célkitűzését azzal, hogy hozzájárult az Európai Unió előtt álló telepítő képességek kihívásainak a megértéséhez. Ezen túl az EU Katonai Törzse és az európai szereplők ösztönözték a résztvevőket a legfontosabb kezdeményezések áttekintésére és bevezetésére.

A tanácskozás megkülönböztetett figyelmet szentelt az erők és eszközök telepíthetőségi követelményeinek. Az előadásokon hangsúlyozták az EU katonai szállítás fontosságát a katasztrófaelhárító műveletekben.
A konferencia közvetlenül a NATO parancsnoki szintű találkozója – a NATO Szállításszervező és Mozgástervező Fórum – előtt ért véget, amelyet ugyanabban az időben tartottak Budapesten. Mindkét találkozó célja az volt, hogy ösztönözze az Európai Unió valamennyi tagállamát az egymás közötti védelmi képességek megosztására.

1595917207
1595917207

 Fotó: Rácz Tünde