Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadássorozat a középiskolákban a balkáni háborúról

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 4. 8:12

Középiskolás diákokat ismertet meg a balkáni háború történetével és ezen keresztül a Magyar Honvédség missziós tevékenységével Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese, aki több előadást is tartott az elmúlt hetekben Győr gimnáziumaiban és szakközépiskoláiban Háború a Balkánon – Jugoszlávia széthullása címmel.

„2009-2010-ben egy évet töltöttem törzsigazgatói beosztásban az EUFOR-parancsnokságon Boszniában, és az én vezetésem alatt állt az a részleg, amely a háború történetének dokumentálásával foglalkozott" − mondja kérdésünkre az alezredes. „Amikor hazajöttem, megfogalmazódott bennem, hogy készíteni kellene egy olyan átfogó anyagot, ami bemutatja a területre el nem jutóknak vagy a háborúról keveset tudóknak, mi is történt itt a ’90-es években." Mivel az ezred vezetése ezzel párhuzamosan feladatul kapta, hogy az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szakembereivel közösen állítsa össze és készítse fel az EUFOR soron következő váltásait, újabb ösztönző tényező indította az alezredest az előadás anyagának befejezésére.

„Miután a saját állomány megismerte az anyagot, felmerült, hogy érdemes lenne megcélozni az érdeklődést mutató gimnáziumokat, szakközépiskolákat, hiszen a kiemelt érettségi egyik tételéről van szó" − tudjuk meg.
Ennek jegyében eddig öt gimnáziumban, mintegy 250 fő részvételével zajlottak le az előadások, de további két-három intézménnyel már egyeztettek időpontot, így 150-200 újabb diák hamarosan ismét hallhatja majd az előadást még az érettségi előtt. Különös jelentőséggel bír ezeken felül az a március 12-ei előadás az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban, amelyen mintegy kétszáz végzős tanuló vesz majd részt tanárokkal együtt. Emellett a helyi Petőfi Sándor Művelődési Központ, illetve honvédségi nyugdíjas-szervezetek is érdeklődnek az előadás iránt.

„Úgy tapasztalom, a fiatalok nagyon keveset tudnak a balkáni háborúról" − véli Könczöl alezredes. „Ezt egyébként már első kézből is tudtam, hiszen az én lányom is 1993-ban született, és ő is megerősített abban, hogy a háború alatt vagy után született mai középiskolások már csak nagyon felszínes ismeretekkel rendelkeznek arról, mi történt Magyarország közvetlen szomszédságában két évtizeddel ezelőtt. A pedagógusok ugyan sok erőfeszítést tettek ennek megismertetésére, de ők is örülnek a Magyar Honvédség ilyen formájú hozzájárulásának. A megyei történelmi szakfelügyelőre például olyan mély benyomást tett az előadás, hogy elkezdte kifejezetten ajánlani a helyi történelemtanároknak a meghívásunkat."

Maguk az előadások informatívak, sok archív videóval és fotóval. Könczöl Ferenc nem is tagadja, hogy igyekszik érzelmi húrokat pengetve, az egyéni ember szenvedéseit és tragédiáit bemutatva elmesélni a háború történéseit. Törekszik arra, hogy megóvja hallgatóságát a legszörnyűbb, legnaturalisztikusabb részletektől, de ugyanakkor fontosnak tartja tudatosítani bennük, hogy a közelmúlt eseményeiről van szó, amelyek Európában történtek a mi életünkben.

A visszajelzések a diákok részéről is rendkívül pozitívak, a fiatalok sokat kérdeznek, érdeklődnek. „Sokan még nem is találkoztak előtte katonával, és a Magyar Honvédségről is sokat kérdeznek" − mondja Könczöl Ferenc, és elárulja: több olyan végzős is érdeklődött például az altiszti pályáról, aki azóta ténylegesen meg is jelent a helyi toborzóirodában.

 Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados