Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előbb a tűzszünet, csak utána a béketárgyalások!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 10. 17:07

A tálib felkelőknek tűzszünetbe kell beleegyezniük, mielőtt a hivatalos béketárgyalások megkezdődhetnének Katarban – jelentette ki január 9-én, hétfőn Kabulban Hamid Karzai afgán elnök szóvivője. Emal Faizi azt is leszögezte, hogy a kabuli kormány soha nem fog átadni területet a felkelőknek.

A szóvivő néhány nappal az után ismertette a kormányzat feltételeit, hogy a tálibok bejelentették: irodát kívánnak nyitni Dohában, Katar fővárosában, amit a béketárgyalások megkezdésére, illetve a politikai rendezésre utaló hajlandóság jelének tekintenek a tálibok részéről.

Vezető afgán ellenzékiek ugyanakkor Berlinben arra figyelmeztettek, hogy ne higgyenek a táliboknak, mivel „nem becsületesek". Az ellenzékiek nem zárták ki, hogy a tálibok újra kezdik katonai akcióikat, miután már nem lesznek idegen katonák Afganisztánban.

„Amikor a tárgyalások elkezdődnek, tűzszünetnek kell hatályban lennie, s le kell állítani az afgán nép elleni erőszakot" – közölte Kabulban az elnöki szóvivő.

Emal Faizi ugyanakkor „alaptalannak" minősítette azt a spekulációt, hogy a kormány kész átadni a túlnyomórészt pastuk lakta déli tartományokat a táliboknak cserébe a harcok befejezéséért.

Az Egyesült Államok szeretné a tárgyalások megkezdését, miután a nemzetközi csapatok kezdik elhagyni Afganisztánt. A tervek szerint 2014 végére a legtöbb külföldi erőt kivonnának az országból. Washington azt szeretné, ha a tárgyalásokat afgánok vezetnék.

A béketárgyalások híreivel párhuzamosan folytatódtak az erőszakcselekmények az országban. Januárban eddig 11 NATO-katonát öltek meg. Fokozódik a félelem attól, hogy a tálibok még inkább beszivárognak az afgán rendőrség és a hadsereg soraiba.

A NATO arra biztatja a gyorsan terebélyesedő afgán biztonsági erőket, hogy minél nagyobb felelősséget vállaljanak a 2014-es kivonulási dátum közeledtével. A NATO kiképzői abban reménykednek, hogy 350 ezer afgán katonát és rendőrt lesznek képesek kiképezni 2014 végéig.