Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elöljárói látogatás Camp Pannoniában

Szöveg: MH PRT-9 |  2010. október 11. 5:40

A hazai változásokról tájékoztatta az állományt és ismertette a jövőbeni terveket Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese a Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) táborában.

Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese (VKFH) által vezetett delegáció Mazar-e Sharif és Kabul után látogatást tett a MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborában is: a küldöttség október másodikán érkezett a táborba helikopterrel. A biztonsági tájékoztató után szervezett állománygyűlésen Orosz Zoltán tájékoztatta az állományt a hazai változásokról és ismertette a jövőre vonatkozó terveket. A vezérőrnagy a katonák kérdéseire is válaszolt.

Az állománygyűlésen adta át Dr Löchner Zsuzsanna Márta o. örnagynak „A Hazáért" kitüntető címet az augusztus 23-i magyar konvojt ért támadás során mutatott kiemelkedő helytállásáért. Az őrnagy asszony vezeti a PRT-9 egészségügyi részlegét, amely a Camp Pannoniában települt amerikai Előretolt Sebészi Csoporttal (FST) együtt már sok ember életét mentette meg.

 

A következő napon a látogatók megnézték – a tábortól nem messze található OP West-ről – azokat a területeket, amelyek az elmúlt időszakban gyakran szerepelnek a felderítő-jelentésekben, mint válsággócok. A továbbiakban nem csak egyszerű táborbejárást tartottak, hanem a vendégek részletesen megismerkedhettek a végrehajtók, illetve a törzs és a támogatók mindennapi életével és gondjaival, valamint a velük szemben jelentkező kihívásokkal és javaslataikkal. A vezérőrnagy által vezetett bizottság egyúttal átfogó képet kapott a tábor működéséről és a PRT műveleti képességeiről.

A PRT CIMIC projektjei közül október 4-én meglátogatták a Durumbaki hidat, amelynek alapkőletételénél hajdanán Orosz Zoltán vezérőrnagy is jelen volt. Ezt követően a khilagayi bázison szolgálatot teljesítő Műveleti Mentoráló és Összekötő Csoportot (OMLT) keresték fel, ahol Rédey Róbert alezredes – a most kint szolgálók parancsnoka – fogadta és vezette körbe a delegációt. A vendégek itt is találkoztak az állománnyal.

Visszaérkezés után – a „Camp Pannonia" mellett – a környékben lakó szegény családoknak szánt élelmiszerek kiosztásán vettek részt a vendégek. A feladat nem volt problémamentes, mert a területet átvizsgáló EOD egy UXO-t talált a területen. Miután a robbanószert hatástalanították, az élelmiszerosztás is megkezdődhetett. Ez a segítségadás a PRT-ban őrfeladatokat ellátó montenegrói katonák kezdeményezéséből született, azzal a céllal, hogy javítsák a környező lakossággal fenntartott kapcsolatot. A kiosztott élelmiszerek költségeit is a montenegrói állam fedezte.

A látogatás utolsó napján Monjshi Abdul Majeed, Baghlan tartomány kormányzója fogadta a látogatók vezetőjét és a PRT parancsnokát. A kormányzó már visszatérő vendégként üdvözölte Orosz Zoltán vezérőrnagyot. Röviden megköszönte a PRT eddigi munkáját, kiemelve, hogy a magyar katonák híresek baráti magatartásukról és segítő szándékukról, s ezt tettekkel is bizonyították.