Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előremutató vezetés

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: Papp Mirtill Fatime százados |  2022. április 5. 13:46

Március utolsó hetében sátorba költözött a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) első telepíthető vezetési eleme. Az Új Bástya 22 elnevezésű törzsgyakorlás részeként végrehajtott feladatokkal a parancsnokság már a teljes műveleti képesség eléréséhez vezető utat tapossa.

IMG_0039_v1

Habár a telepíthető vezetési elem (TEVE-A) mindössze a szervezet számára otthont adó Alba Regia laktanya távoli szegletében lett felállítva, mégis kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a parancsnokság vezetés-irányítási koncepciójának részeit, a műveleti munka- és időgrafikon fontos elemeit az állomány gyakorolni és tesztelni tudja.

A törzsgyakorlás előkészítése – infokommunikációs és logisztikai oldalról – három hónappal a 2022 márciusi végrehajtás előtt kezdődött, amikor az HQ MND-C és az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred bázisán megalakult, az HQ MND-C teljes körű támogatásáért felelős Támogató Alegység szakemberei közösen feldolgozták a szükséges hadműveleti követelményeket, elkészítették a TEVE-A részletes tervét, beleértve az infrastrukturális, a logisztikai és az infokommunikációs elgondolást. A tervezést követően három nap alatt megteremtették a meghatározott munkakörülményeket és kialakították a szükséges munkaállomásokat, majd különböző infokommunikációs rendszervizsgálatok és egy miniEX után kezdtek neki a törzsgyakorlásnak.

A vezetési pont védelmét az MH 25. Klapka György Lövészdandár állománya biztosította. A többnemzeti szervezet szabályzórendszerét az állomány teljesen az alapoktól alkotta meg és építette fel az utóbbi másfél évben NATO normákat és hasonló feladatkörrel rendelkező parancsnokságok szabályzóit alapul véve.

IMG_0098

A későbbi aktiválás és műveleti készenléti szintek eléréséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a megalkotott hatályos működési eljárások és utasítások alapján az HQ MND-C a Szövetség által előírt követelményeknek megfelelően működjön. Ennek megfelelően a törzsgyakorlás során a kidolgozott dokumentumok gyakorlati alkalmazhatóságát vizsgálták, valamint – a műveletvezetés és a rövidtávú tervezés keretében – továbbfejlesztették a törzsmunkában való jártasságot; mindezekről Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok, mint a vezetési elem vezetője, a gyakorlás során több alkalommal is meggyőződött, amikor jelentést hallgatott meg az állománytól.

A hadosztály-parancsnokság még március első két hetében hajtotta végre a szlovákiai Lest-ben májusban tartandó „Slovak Shield 22” gyakorlat tervezési fázisát, alárendeltségében amerikai, szlovák és magyar dandárokkal. A törzsgyakorlás során ennek a gyakorlatnak a szcenárióját tovább gondolva reagáltak a többi között olyan incidensekre, mint például utánszállítást végző konvojt ért támadás, illetve improvizált robbanószer fellelése miatti út zár.

IMG_0300

Az egyik legfontosabb kiképzési cél volt, hogy megvalósuljon a szakterületek fő vezetési ponton, illetve a telepíthető vezetési elemen dolgozó állománya közötti folyamatos kommunikáció és koordináció, mert kizárólag ezzel garantálható, hogy valós és azonos műveleti képpel rendelkezzenek a szakemberek földrajzi távolságtól függetlenül. Ennek érdekében telepítették, illetve üzemeltették az HQ MND-C vezetési pontjait infokommunikációs szempontból összekapcsoló nemzeti, tábori vezetési rendszert a törzsgyakorlás teljes időtartama alatt. Ennek a pár napnak a tapasztalatai alapján a saját működési mechanizmusait fogja finomítani a szervezet, de mindezek megteremtették a bázisát a Támogató Alegység széleskörű biztosítási feladataival kapcsolatos további építkezésnek is.

A törzsgyakorlás 2022. őszén folytatódik tervezetten a laktanya kapuin kívül annak érdekében, hogy felkészítse az állományt a 2023-ban tervezett CREVAL ellenőrzésre, valamint a teljes műveleti készenlét elérésére.