Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először vesz részt a flotta a legnagyobb nemzetközi hadgyakorlaton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 29. 18:13

Pearl Harborba érkeznek június 29-én, pénteken a csendes-óceáni orosz haditengerészeti flotta hajói, amelyek először vesznek részt a RIMPAC elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton. A világ legnagyobb tengerészeti hadgyakorlatán Oroszország eddig csak megfigyelőként képviseltette magát.

A csendes-óceáni orosz hadiflottától a Pantyelejev admirális nevét viselő romboló, a Borisz Butoma tartályhajó és a Fotyij Krilov mentőhajó alkotta egység június 13-án indult el Vlagyivosztokból az Egyesült Államok haditengerészeti bázisára.

A Pantyelejev admirális tavaly év végén az Ádeni-öbölben teljesített szolgálatot, ahol kereskedelmi hajók szomáliai kalózok elleni védelmét látta el.

Az első RIMPAC (Rim of the Pacific Excercise – a Csendes-óceán peremén) elnevezésű hadgyakorlatot 1971-ben tartották meg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland részvételével.

Az idei nagyszabású nemzetközi haditengerészeti gyakorlat már a huszonharmadik a sorban, s 23 ország 45 hadihajója vesz részt rajta.

A gyakorlat aktív szakasza, a manőverezés július 11-én kezdődik, és a tervek szerint augusztus 2-ig tart.