Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elrettentés és védelem

Ülésezett a NATO Katonai Bizottság

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: www.nato.int |  2023. szeptember 17. 9:27

Norvégia adott otthont a NATO legmagasabb szintű katonai szervezetének számító Katonai Bizottság őszi ülésének szeptember 15-17. között. Az Oslóban megtartott tanácskozáson a magyar küldöttséget dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette.

NATO MCC 2023 Oslo_3

Eirik Kristoffersen vezérezredes, norvég vezérkari főnök meghívására idén Oslóban tartották a Katonai Bizottság kihelyezett ülését, amelynek középpontjában a Szövetség elrettentő és védelmi pozíciójának megerősítése állt. A 2023. júliusi vilniusi csúcstalálkozón az állam- és kormányfők jelentős lépéseket tettek a NATO védelmének és elrettentő erejének hosszú távú megerősítése érdekében, minden területen és minden fenyegetéssel és kihívással szemben.

Ennek kulcsát a földrajzilag meghatározott regionális tervek jelentik, amelyek célja a Stratégiai Koncepcióban és a NATO katonai stratégiájában leírt fenyegetésekkel szembeni elrettentés és védelem. Norvégiában a NATO tagországok, illetve meghívottak vezérkari főnökei a Vilniusban meghozott döntéseket tárgyalták meg és vitték tovább, a tervek teljes mértékű végrehajthatóságának vizsgálatával.

NATO MCC 2023 Oslo_1

Az átfogó stratégiai kérdések megvitatása mellett, a találkozó margóján dr. Böröndi Gábor vezérezredes szakmai megbeszélést folytatott többek között Rob Bauer tengernaggyal, a NATO Katonai Bizottság elnökével, valamint Philippe Lavigne vezérezredessel a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokával, de sor került magyar-török kétoldalú vezérkar főnöki egyeztetésre is, elsősorban a Magyarországon települt Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (eVA BG HUN) kapcsán történő együttműködési lehetőségek vizsgálata kapcsán.

A magyar küldöttséget dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vezette, tagja volt Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Képviselője, valamint szakértői csapata.

NATO MCC 2023 Oslo_2

A tagországok vezérkari főnökeiből álló Katonai Bizottság a NATO legfelsőbb katonai hatósága, és az Észak-atlanti Tanács után a NATO legrégebbi állandó testülete, amely kiemelt stratégiai kérdéseket vitat meg. Mint ilyen, alapvető összekötő kapocs a politikai döntéshozatali folyamat és a NATO katonai struktúrája között. A bizottság évente három alkalommal ülésezik, amelyből kettőt Brüsszelben, míg egy ülést kihelyezett keretek között tartanak meg.