Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első nap a misszióban

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2010. július 29. 11:06

A napokban vette át feladatát Bosznia-Hercegovinában a Magyar Honvédség EUFOR Kontinens hetedik váltása. A magyar katonák azonnal nekiláttak megismerkedni a helyi viszonyokkal, és természetesen a kiképzések is rögtön megkezdődtek számukra. Bár már idehaza is sokat gyakorolták, a Butmir táborban is átismételték a tömegkezelés módszereit.

„A misszió átvételét követően rögtön elkezdődött a tömegkezelés
módszereinek újbóli – műveleti területen történő – gyakorlása. A
katonák felkészültségét rendszeres kiképzéssel kell magas szinten
tartani és reméljük, az ország biztonsági helyzete lehetővé teszi, hogy
képességeiket csak a gyakorló tereken és objektumokban kelljen
bemutatniuk" – számolt be Dlabik Péter százados, az EUFOR-7 kontingens
műveleti helyettese.

Nehéz a feladata a katonáknak, hiszen a harminc fokos melegben talpig testpáncélban minden lépés komoly erőfeszítést kíván. A többletteher – amit a katonáknak saját biztonságuk érdekében viselniük kel – közel tizenöt kilogramm súlyú, így a harminc katonából álló szakasz puszta megjelenésével is tekintélyt parancsol.

A magyar katonák az úgynevezett „belépési gyakorlat" keretében fognak számot adni felkészültségükről. Ezen a gyakorlaton a tömegoszlatási feladatok mellett az egészségügyi rajnak is fontos szerepe lesz, mivel, alkalmazásuk során a katonák és civilek részéről egyaránt lehetnek sebesültek.

Egy hosszú nap végén úgy kerülnek vissza a raktárba az eszközök, hogy csak egy békés kiképzési foglakozást kellett szolgálniuk.

1595905235
1595905236