Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új rekordokat állított fel a napelemes robotrepülőgép

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 29. 11:21

A brit QinetiQ vállalat a közelmúltban számos új rekordot állított fel Zephyr névre keresztelt, nagy magasságra tervezett, nagy hatótávolságú pilóta nélküli repülőgépével (HALE UAV – High Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle).

A napelemes robotrepülőgépet 2010. július 9-én indították útnak az amerikai hadsereg Arizona államban lévő yumai központjából, melyet követően július 23-án, 14 nap és 21 perc repülés után ért földet.

A QinetiQ szóvivője a Zephyr földet érését követően elmondta, hogy a próbarepülés során a robotrepülőgép az előzetes elvárások felett teljesített, egyben be is bizonyította, hogy az új, kézből indítható napelemes pilóta nélküli repülőgép gazdaságos üzemeltetés mellett akár hetekig is biztosítani tudja az elvárt felderítési képességet.

A robotrepülőgépek táborában korábban a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk tartotta a levegőben egyhuzamban eltöltött idő rekordját 30 óra 24 perccel.

A Zephyr egyik korábbi változata 2008-ban már teljesített egy rekordnak számító repülést, melynek során 82 óra 37 percet töltött a levegőben, ezt a teljesítményt azonban akkor nem hitelesítették. A Zephyr szárnyfesztávolsága 22,5 méter, maximális felszálló súlya 50 kg, szolgálati csúcsmagassága pedig több mint 18 000 méter.

1595905236