Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai szerint Pakisztánt kellene támadni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 29. 11:32

Az afgán elnök szerint a nyugati szövetségesek képesek csapást mérni a pakisztáni tálib támaszpontokra, és a kérdés az, hogy ezt miért nem teszik meg. A WikiLeaks csoport által múlt héten kiszivárogtatott dokumentumokból arra derült fény, hogy Pakisztán titokban támogatta a tálibokat Afganisztánban, miközben hatalmas amerikai segélyekhez jutott.

Hamid Karzai csütörtöki kabuli sajtóértekezletén kifejtette: „a terrorizmus elleni háború nem az afganisztáni falvakban vagy házakban (zajlik), … hanem a búvóhelyeken, a (terrorizmus) pénzelésének és a kiképzésének forrásainál, mégpedig Afganisztánon kívül". „Más kérdés, vajon Afganisztánnak megvan-e a képessége, hogy kezelje ezt … a szövetségeseinknek megvan, a kérdés mármost az, hogy miért nem cselekednek".

Az afganisztáni Nemzeti Biztonsági Tanács kedden reagált először a titkos információk nyilvánosságra kerülésére: közölte, hogy az Egyesült Államok kudarcot vallott a tálib mozgalom Pakisztánban rejtőző támogatóival és pártfogóival való leszámolás terén a kilenc éve tartó hadviselés alatt.

A napvilágot látott dokumentumgyűjtemény arról árulkodik, hogy a pakisztáni hírszerzés korábbi és jelenlegi munkatársai aktívan együttműködtek a tálibokkal az afganisztáni támadások kitervelésében.

Afganisztánban fokozódott az erőszak a tálibok és más lázadó csoportok ellen harcoló nemzetközi csapatok 150 ezer főre történt megerősítése óta.