Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A brit kormányfő Pakisztánt bírálja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 29. 11:58

Az indiai látogatáson lévő új brit kormányfő, David Cameron heves vitát váltott ki Pakisztánnal egy kijelentésével, miszerint az exportálja a terrort. Pakisztán londoni nagykövete azzal vádolta csütörtökön Cameront, hogy előző napi, Bangalorban tett kijelentésével ártott a regionális béke kilátásainak. Vadzsid Samsúl hangoztatta, a brit miniszterelnök kijelentései teljesen ellentmondanak a realitásoknak.

Cameron egy újságírói kérdésre válaszolva azt hangoztatta: nem megengedhető, hogy Pakisztán „előmozdítsa a terrorizmus Indiába, Afganisztánba, vagy a világon máshová történő exportját". Azt is mondta: „teljesen világosan Iszlámábád értésére kell adni, milyen Pakisztánt akarunk látni, erőset, szilárdat és demokratikusat".

Szavai első oldalas címek voltak az indiai újságokban csütörtökön. Újdelhi ugyanis a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba szélsőséges csoportot tartja felelősnek az ország pénzügyi fővárosában Mumbaiban (Bombay) 2008. november 26. és 29. között elkövetett terrorakcióért. A városban elkövetett támadásokban 166-an haltak meg, és több mint 300-an sebesültek meg.

A brit kormányfőt kísérő újságírók csütörtökön számtalan kérdést tettek fel William Hague külügyminiszternek arról, nem kellene-e Cameronnak jobban vigyáznia szavaira.

Hague azt válaszolta:„a kormányfő az igazat mondja", ők egységesen felsorakoznak mögötte és örülnek annak, amit mondott. A miniszterelnök nagy diplomata, amit ő nap mint nap lát, amikor Cameron külföldi vezetőkkel találkozik.

Pakisztánnal kapcsolatos kijelentéseire egyébként a brit kormányfő jövő héten bizonyára közvetlen választ kap, amikor Nagy-Britanniában, a chequersi rezidenciáján fogadja majd Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt.

Cameron arra az újságírói kérdésre, vajon nem sajnálja-e, hogy a viszony a látogatás előtt megromlik, azt felelte: kész a felvetett kérdéseket, valamint más ügyeket is megvitatni.