Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első Red Flag-jén a Lengyel Légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. június 23. 10:13

Ebben a hónapban a lengyel légierő gépei először vesznek részt Red Flag gyakorlaton, ráadásul szintén ez az első alkalom, hogy C–130 Hercules gépeiken az Atlanti-óceánt átrepülve Alaszkában landoltak.

1595937672
A Red Flag-Alaska hadgyakorlat rendezője a USAF csendes-óceáni légiereje, amely ezekkel az alkalmakkal több nemzet számára biztosít különleges gyakorlási lehetőséget, mivel a pilóták ilyenkor a valós harci helyzetekhez hasonlító körülmények között hajthatják végre feladataikat.

Jaroslaw Gozdalski őrnagy, a C–130-as parancsnoka és Slawomir Lis százados navigátor elmondták, hogy Alaszkában jó lehetőségük nyílik arra, hogy az Afganisztánban végrehajtandó feladatokat begyakorolják, mivel itt is hasonlóak a táji adottságok, gyakorolhatóak a hegyvidék feletti repülések, amelyre otthon nincs lehetőségük. Emellett természetesen a hadgyakorlatok során igyekeznek baráti kapcsolatokat is kialakítani az amerikai, japán, ausztrál és német kollégákkal.

Ezen kívül újdonság volt még, hogy minden esetben kizárólag angolul lehet kommunikálni, így a Red Flag egy idegen nyelvi gyakorló lehetőség is volt számukra. A repülések során a kizárólag angol nyelvű kommunikáció mellett megpróbáltatást jelentett még a sok repülőgép a levegőben, ez néha igencsak kaotikus helyzeteket tud teremteni, ami pedig nagy odafigyelést igényel. Mindeközben a végrehajtandó feladatra is oda kell figyelni, a szimulált rakétaindítások ellen védekező manővereket végrehajtani. Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyre korábban nem volt lehetőségük, a Red Flag lényege pedig pont ez, hogy új és hasznos tapasztalatokkal gazdagodjanak a résztvevők.