Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első születésnapját és a magyar katonákat ünnepli az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: archív |  2024. szeptember 4. 9:00

A magazinműsor immár egy éve jelentkezik minden héten a Magyar Honvédség tevékenységét határon innen és túl bemutató riportjaival. A jubileumi adásban megszólal Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, akik a haderőfejlesztés elmúlt éveit, és annak tapasztalatait foglalják össze.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf_haderőfejlesztés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédségben végbement szemléletváltásról beszél. „Most jó lenni katonának, ezt büszkén merem állítani. A magyar embereknek sokkal fontosabbá vált biztonságunk fejlesztése, a társadalom sokkal támogatóbb. A kormány elkötelezett a béke mellett, aminek egyik legfontosabb eszköze egy modern, 21. századi, komolyan vehető haderő.”

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a honvédség támogatást nyújt az emberi tehetségek kibontakoztatásában. Aki a magyar haderőt választja életpályának – legyen hivatásos, szerződéses vagy tartalékos állományú –, olyan közegbe érkezik, ahol fejlődhet anyagilag, szakmailag, és erkölcsileg. „Egy szemléletváltozás is történik, talán ez a legfontosabb. El kell mozdulnunk az egyenruhás munkavállaló felfogásból egy olyan öntudat felé, amely egy harcolni és a hazát védeni képes és hajlandó morális állapot.”

Böröndi_Gábor_haderőfejlesztés

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes saját tapasztalataival egészítette ki a miniszter szavait. A riportban messzire is tekint a múltban: hogyan állt fel a hadsereg, mióta a politika figyelmet fordít a haderő fejlesztésére. „Az elmúlt évtizedekben óriási utat jártunk be, és nem mindig pozitív értelemben. 2016-ban gerincet kellett adni a hadseregnek, hogy fel tudjon állni, mind önbizalomban, mind tudásban. Szakmailag az elmúlt 5-6 év volt a legnagyobb kihívás.

A Honvéd Vezérkar főnöke beszélt a haderőfejlesztés legfontosabb célkitűzéseiről is: jelenleg a légtérellenőrzés és a légvédelem a prioritás, valamint a NATO-nak felajánlott nehézdandár fejlesztése mind harci eszközökben, mind állományban. „Európa sokáig nem fizetett a biztonságáért, most azt látjuk, hogy ez mindennél fontosabb. Magyarország élen jár a közös képességcélok megvalósításában, amelyek harmonizálnak a NATO céljaival.”

Böröndi vezérezredes büszke a parancsnoki készenlétre, a gyorsaságra, a mozgósíthatóságra, amelyek nélkülözhetetlen képességek katasztrófahelyzetek és nemzetközi konfliktusok idején.

2024_Haderő_forgatás

A születésnapi adásban különleges, úgynevezett werkriportot láthatunk a műsor készítőitől, amelyben saját munkájukat is megmutatják a felvételek készítésétől kezdve egészen a vágásig. Az egyik legizgalmasabb szakmai terület a katonai újságírás, hiszen szerte az országban olyan helyekre jut el a stáb, ahova halandó földi ember nem teheti be a lábát. A HadERŐ stábja többek között forgatott a hazánk légterét felügyelő veszprémi Sziklában, szemügye vehették a medinai NATO Lokátort, parancsnoki autóból kísértek katonai menetoszlopot. Napokig forgattak Szarajevóban a KFOR művelet kapcsán. Sok ezer interjú áll a stáb háta mögött, egy év alatt ők is megedződtek repülésben, robbantásban és olykor még a lovon is fordítva ültek, hogy egy-egy huszáros felvétel a lehető legjobban sikerüljön.

A műsorban megismerhetjük egy különleges katonai beosztás részleteit is. Mit csinál egy kommunikációs tiszt és miért nélkülözhetetlen a honvédelmi hivatás bemutatásához? A hadsereg és a sajtó közötti kulcsszereplők minden nap egyensúlyoznak a hadsereg életének megismertetésében és a titkok őrzésében. Ahhoz, hogy a magyar katonák szolgálatát a lehető legközelebbről és legőszintébben bemutathassák a sajtó munkatársai, nélkülözhetetlen a jelenlétük.

Kozák Piroska őrnagy, a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár kommunikációs tisztje szerint fontos, hogy a lakosság megismerje, valójában milyen életet élnek a katonák. „2016 óta foglalkozom katonai kommunikációval. Megmutathattuk rengeteg képességünket, a dandár alaprendeltetését az alegységeken keresztül.”

Várkonyi Melinda őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kommunikációs tisztje visszaemlékszik a HadERŐvel folytatott közös riportokra.

Bemutatkozik Földházi Enikő őrnagy is, aki az EUFOR ALTHEA hadművelet sajtófőnöke Bosznia-Herczegovinában. „23 nemzeti katonái dolgoznak itt a feladatokon, több kultúra, vallás, hagyomány vegyül itt, egy katonai erő akkor hiteles, ha az erejét látják és megmutatják.””

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsor szeptember 3-ai adása itt érhető el.