Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első világháborús hősi halottat exhumáltak Budapesten

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a múzeum felvételei |  2023. október 25. 10:37

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai a főváros Fiumei úti temetőjében végeztek feltárást, amely során az első világháborúban hősi halált halt Ballagi Tibor hadnagyot sikerült exhumálniuk.

Ballagi nyitó

Az igazgatósághoz Ballagi Tibor hadnagy leszármazottja intézett lakossági megkeresést az első világháborús hősi halott exhumálásával kapcsolatban. Ballagi Tibor hadnagy (a magyar királyi 15. honvéd gyalogezred katonája) 1914. december 7-én sebesült meg a keleti fronton, majd hét nappal később, december 14-én a Jägerndorf településen található katonai kórházban elhunyt. Hozzátartozói ekkor holttestét hazahozatták, és Budapesten, a Fiumei úti sírkert 9. parcellájában, hazai földben helyezték végső nyugalomra 1914. december 21-én. Ezt a parcellát temetkezési céllal már évtizedek óta nem használják, napjainkban csupán néhány sírkő található a területén. Az első világháborúban elesett Ballagi hadnagy sírhelye is jeltelen volt, a helyszínen már nem lehetett fellelni a nyomát. A hozzátartozóval történt egyeztetések során megállapodás született: ha a hadnagy előkerül, akkor a temető 52-es hősi parcellájában újratemetik.

Ballagi (2)

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai idén szeptember 7-én végezték el a feltárást Budapesten. A munka megkezdése előtt ki kellett mérni a sírhely feltételezett helyét, amelyre a sorban megtalálható, még álló síremlékek alapján nyílt lehetőség. Az így feltételezett területen megnyitották a kutatóárkot, ahol két méteres mélységben egy ónból készült koporsó került elő. A hadisírgondozó szakemberek ebből a koporsóból exhumálták a hősi halott hadnagy földi maradványát.

Az egyik korabeli újságcikk így tudósított a hadnagy haláláról: „(…) dr. Ballagi Tibor jog- és államtudományi tudor, a pestvidéki királyi törvényszék albírája, a lengyelországi legutóbbi harcok vérzivatarjai között (…) halálos sebet kapván, a sziléziai Jägerndorfba vitetett, hol fiatal neje, Szilassy Mancika és lesújtott atyja, dr. Ballagi Aladár egyetemi tanár karjai között meghalt. Ballagi Tiborban fényes jellemű, kiváló férfiú veszett el. Alig 31 éves volt, maga a megtestesült kötelességérzet, ritka nagy igazságszeretet, ragyogó jogászi képzettség, (…) egyénileg maga a szeretetreméltóság és figyelmesség, hitvesi gyöngédség és családi érzés. A mozgósítás hírére futárvonaton sietett haza, hogy mint első jelentkezzék, attól kezdve megszakítás nélkül volt páratlan vitézséggel a harctéren, folytonos életveszélyben. Az utolsó előtti héten levelekben küldte haza naplójegyzeteit, mintha érezte volna, hogy most már rajta a sor. (…) Ballagi Aladár második fia, István is több ütközetben vett részt, de kimerülve, kidőlt, s rövid időre hazakerült, hogy helyreállva ismét bevonuljon, ami már megtörtént. Dr. Ballagi Tibor fiatal özvegyet és nyolchónapos kisfiút hagyott gyászban elhunytával.”

Az exhumált Ballagi Tibor hadnagy földi maradványát Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált katona újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában kerül sor ez év őszén.