Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zászlóadományozás Szolnokon

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. október 25. 11:34

Katonai szervezetek életében az egyik legfontosabb mérföldkő, amikor csapatzászlót kapnak. A januárban alakult, immár Krause Lajos nevét viselő Magyar Honvédség 3. Területvédelmi Ezred számára október 19-én adományozta az összetartozást jelképező dísztárgyat Novák Katalin köztársasági elnök, amit ünnepélyes keretek között, október 24-én, kedden adtak át a szolnoki Szentháromság templomban.

Az adományozó ünnepségen Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára beszédében emlékeztetett arra, hogy a tartalékos katonák mennyire hangsúlyos szerepet vállalnak a modern Magyar Honvédségben.

„A világban dúló háborúk egyértelművé teszik, hogy egy állam biztonsága nem magától értetődő, azért tenni kell. A béke és az általa megvalósuló gazdasági gyarapodás fenntartásához a Magyar Honvédségnek elemi szüksége van a polgári foglalkozást űző tartalékosokra. Így volt ez 175 éve, az 1848-ban megszületett honvédség esetében és így van ez ma is. A köztársasági elnöktől kapott csapatzászló együvé tartozásukat és a hazát jelképezi” – fogalmazott az államtitkár.

A csapatzászlót dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatójától vette át Kovács Imre ezredes, az alakulat parancsnoka. „A csapatzászló évszázadokon át segítette a harctéri tájékozódást és szimbolizálta az egységet, ma pedig – a történelmi zászlókkal kiegészülve – emlékeztet hagyományainkra” – mondta az ezredes.

MH3_Krause_Lajos_Teruletvedelmi_Ezred_csapatzaszlo_adomanyozasi_unnepseg_20231024_07 copy

A zászlórúdba régi hagyomány alapján zászlószegeket vertek. Az alakulat számára zászlószalagot adományozott többek között Hadvina Dóra, Európa-, világ- és olimpiai bajnok kajakozó, zászlóanya is. Az ünnepségen jelen volt többek között Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye főispánja, Fejér Andor, Szolnok vármegyei jogú város alpolgármestere is.