Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsődleges a biztonságos alkalmazhatóság

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 28. 10:47

Az új haditechnikai eszközök beszerzése maga után vonja a katonai munkavédelmi szakterület átalakulását, illetve az új technika rendszerbeállásának alapkövetelménye a biztonságos üzemeltetés és használat feltételeinek kialakítása és fenntartása, a személyi állomány erre történő felkészítése és kiképzése – hangzott el a Katonai Munkavédelem Napja alkalmából megrendezett szakmai napon, Tatán, április 27-én.

Tata_0427 (1)

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz éppen aznap hajnalban érkezett meg egy újabb PzH 2000HU önjáró löveg, amikor a katonai munkavédelmi szakállomány szakmai napot tartott a dandárnál.

Beregi Csaba ezredes, a Honvéd Vezérkar Biztonságtechnikai Főnökség főnöke megnyitójában aláhúzta: fontosak és hasznosak a katonai szervezetnél tartott szakmai napok, hiszen a munkavédelmi szakállománynak testközelből is meg kell ismerkednie azokkal az eszközökkel, amelyek a honvédségi szervezetekhez tartoznak – márpedig a biztonságos üzemeltetés és használat szempontjából minden rendszeresített haditechnikai eszköz ilyen. Hangsúlyozottan igaz ez – folytatta az ezredes – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beérkező új haditechnikai eszközökre, illetőleg a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre. Ebben a tekintetben a munkavédelem terén is át kell formálni a gondolkodásmódot, „el kell felejteni a régi beidegződéseket, rendszerszinten és technológiákban kell gondolkodni”, fogalmazott a biztonságtechnikai főnök. Annál is inkább igaz ez, mert a vendéglátó alakulat különböző alegységeinek képviselői részletesen ismertették a Tatára érkezett új haditechnikai eszközök üzemeltetésével összefüggő biztonsági szempontokat és eddigi tapasztalatokat. Ezek az előírások az egyes eszközök szerint is teljesen mások. A Leopard 2A4-es harckocsi a T-72-eshez képest például egészen más világ, ám a Magyar Honvédség számára jelen pillanatban is gyártott, egyedi páncélzatú Leopard 2A7-esek elődjeikhez képest is jóval modernebbnek számítanak. (Első hallásra is nehezen feldolgozható például, hogy az 2A7-est érintőképernyőn lehet majd irányítani…)

Tata_0427 (4)

Beregi Csaba ezredes előadásában elmondta: modernizálni fogják az eredetileg 1984-ben kiadott Katonai Általános Baleset-elhárító Egészségvédő Szabályzatot és a HM Zrínyi Nonprofit Kft.-vel együttműködve jövőre különböző oktatóvideókon keresztül ismertetik meg a katonákat az új eszközök biztonságos kezelésével, használatával. Ugyanis a katonai munkavédelem terén elsődleges fontosságú az esetleges szolgálati balesetek és megbetegedések megelőzése, és ezért dolgozzák ki a Magyar Honvédség Munkavédelmi Stratégiáját is.

A szakmai napon elismerések átadása mellett felolvasták a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnökének közös köszöntő levelét is, melyben az elöljárók úgy fogalmaztak: az új haditechnikai eszközök rendszerbe állítása során alapkövetelmény az alkalmazásbiztonság, amelyben a katonai munkavédelmi szakállomány szaktudására minden ilyen esetben számítottak és számítanak továbbra is.

A rendezvény zárásaként a Tatára érkezett szakemberek megtekintették a dandárnál rendszeresített haditechnikai eszközök egy részét.