Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszánt Harcos 2022

Szöveg: Roxin István őrnagy | Fotó: MH BHD 32. NHD Honvéd Koronaőrség |  2022. november 24. 8:07

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Koronaőrség katonái november 14-20. között tábori kihelyezési héten vettek részt Püspökszilágyban és a Bakonyban.

20221123_elszant_harcos_2022_01

A tábori kihelyezési hét keretében végrehajtott kiképzések legfőbb célja az állomány minél realisztikusabb felkészítése volt. Ez lehetőséget nyújtott az általános katonai készségek és képességek felfrissítésére, megerősítésére, továbbá az alegységek alaprendeltetéséből adódó vagy más elrendelt feladatokra való szakmai felkészülésre.

A tábori kihelyezési hétre tervezett feladatokat az állomány az MH Bakony Harckiképző Központban (továbbiakban: MH BHK) és egy átcsoportosítással az MH BHD, Támogató Zászlóalj, Kiképzési Bázis és Lőtér (Püspökszilágy) területén végezte el. Az összevont kiképzésen az oktatási módszer foglalkozásonként specifikus volt, de alapvetően gyakoroltatásból, mentorálásból és ellenőrzésből állt.

20221123_elszant_harcos_2022_06

A koronaőr altisztek a katonai döntéshozatal folyamatát, a TLP-t (Troop Leading Procedures - csapatvezetési eljárások) gyakorolták, amely az előzetes harcintézkedés és az öt pontos harcparancs kidolgozásából és kiadásából áll. Ezt követően az adott harcfeladathoz szükséges harceljárások begyakorlását (drilleket) is elvégezték. Több más jellegű feladat is része volt a kiképzési programnak: járőrözés, lesállás és rajtaütés tervezés, menet végrehajtás gyalogosan könnyű menetfelszerelésben, nyílt veszélyes terepszakaszokon való áthaladás, gyülekezési hely (ORP) foglalás és parancsnoki felderítés.

Nagyban segítette a harceljárások realisztikus megélését és a feladatok motivált végrehajtását az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) által biztosított MILES rendszer alkalmazása, amelyet a Honvéd Koronaőrség a jövőben is szeretne alkalmazni a kiképzések, illetve gyakorlatok során.

A tábori kihelyezési hét keretei között zajló szakkiképzéseket november 16-án a dandár parancsnoka, Mudra József ezredes, Zsolnai Tamás ezredes, Balázs Tibor főtörzszászlós és Rikkers Attila törzszászlós ellenőrizték és értékelték. Megállapították, hogy a résztvevők a kitűzött célokat elérték és sikeresen végrehajtották.

Kapcsolódó cikkek
MH-ba A Szent Korona  1

Tíz szál gyertya

2021. augusztus 25. 8:04