Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balti légtérvédelem - mínuszokban is

Szöveg: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. november 24. 7:37

Az első havazásra nem kellett sokat várni a Litvániában települő magyar kontingensnek. November harmadik hetében, több centiméteres hótakaró fedte be Šiauliait és környékét, így a repülőbázist is. A havazást többnapos mínuszok is követték, a leghidegebb napokon éjszaka -13 Celsius-fok is volt.

BAP (2)

Mint ismeretes, a Gripen vadászgép érzékeny berendezésekkel van ellátva, így ilyen tartós hidegben igazi kihívás a műszaki állománynak dolgozni a repülőn: a fűtött hangárokban ugyanis napközben alig kúszik a hőmérő +10 Celsius-fok fölé. A magyar kontingens harmadát teszi ki a repülőműszaki egység, akik a napi feladatukat mintegy ezer kilométeres távolságból oldják meg az anyaalakulattól, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázistól. Szabó Tamás őrnagy, a kinti műszaki egység parancsnoka szerint ezek a repülőgépek akkor vannak igazán kitéve a zord időjárásnak, amikor több napig állnak vagy állni kényszerülnek a hangárokban, hiszen a feladatrendszerből adódóan nem repül minden gép minden nap.

A kevéssel több mint négy hónapos kitelepülés során érezhető a különbség a hazai és a litván bázison való napi munka között: habár a litván infrastruktúra rendelkezésre áll, a műszaki csapatnak mégis olyan, mintha tábori körülmények között kellene dolgozni. Ennek oka, hogy nem lehet minden, otthon – Kecskeméten – rendelkezésre álló eszközt és berendezést kiszállítani, magukkal hozni és így biztosítani a balti misszióra. A kihívások erősebbé teszik a csapatszellemet és az összetartozást, így a napi kihívásokon is könnyebben túllendülnek.

Kapcsolódó cikkek
gripen_nyitó

Gripenjeink a Baltikumban

2022. szeptember 12. 10:56

Baltic_Air_index

Magyar griffek a Baltikum égboltján

2022. szeptember 22. 7:50

BAPmeteo1

Légtérvédelem, más éghajlaton

2022. szeptember 26. 7:26

bapny

Látogatás Litvániában

2022. október 23. 9:42