Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltemetve - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 17. 16:59

Számos településen keringenek történetek a második világháború idején folyóban vagy tóban elmerült, illetve szárazföldön betemetődött harckocsikról. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) gyűjteményeibe került hazai harckocsileletek azonban jellemzően nem ilyen módon maradtak fent.

MH_2022_10_borító

Egy megsérült vagy kilőtt páncélos jelentős értéket képviselt, így amennyiben a harcteret uraló háborús félnek lehetősége nyílt, elszállította a harceszközt, illetve annak maradványait. Arra is akadt persze példa, hogy a környékbeli lakosság gyűjtötte össze a roncsokat, az újrafelhasználás reményével.

A második világháború után hátramaradt harckocsi- és egyéb harceszközmaradványok fémanyagának újrahasznosítását illetően szemléletes példát nyújt a Szabad Nép című lap 1952. május 20-i számában megjelent írás: „Diósgyőrött az ipari tanulóváros ifjú növendékei már eddig is derekasan kivették részüket a fémgyűjtésből. A Bükk hegyeiben több harckocsironcsra bukkantak. A fiatalok egymaguk nem bírtak a nehéz vasalkatrészekkel s ezért hegesztő-felszerelést is vittek magukkal, hogy a többmázsás darabokat szétvagdossák.”

A harckocsironcsok másodlagos felhasználására pedig a Föld és Szabadság című lap 1946. július 14-i száma ismertet egy esetet: „A hatvani Zagyva-híd építésénél egy harcképtelenné tett Tigris tankot használtak fel. A német harckocsi páncélkupola nélküli vastestére építették a híd ideiglenes gerendapilléreit.”

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én megjelent számában!