Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lobogók küzdelme”

Szöveg: Guczi Emese tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 17. 15:46

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Kazincbarcikai alapszervezete és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj közös szervezésben „Lobogók Küzdelme” néven nagyszabású katonai akadályversenyt rendeztek október 14-én, Kazincbarcikán.

DSC_0368

A rendezvény egyik koordinátora, Tóth Tamás önkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy, a Matasz kazincbarcikai vezetője a helyszínek kiválasztásában fő szempontnak tartotta, hogy azok a város különböző pontjain legyenek kijelölve, még jobban ráirányítva ezzel a település lakosainak figyelmét az eseményre.

Nagy Géza őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetőjének nyitó beszéde után Beluzsár Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Társadalmi és Életpálya Fejlesztési Főnökség főnöke adta át dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának személyes üdvözletét a résztvevőknek, kiemelve a civil emberek, az önkéntes tartalékos katonák munkájának fontosságát a Magyar Honvédség mindennapi életében. Ezt követően Kővári László szerzetes, Kolumbán Gábor református lelkész és Janka Gábor görög katolikus plébános is áldását adta a versenyzőkre. A rendezvényen látogatást tett Czill István alezredes, a területvédelmi ezred parancsnok-helyettese is.

DSC_0267

A résztvevő csapatok összetétele rendkívül széleskörű volt. Négy megyei kadétiskola mellett képviseltette magát a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium is. A zászlóalj tartalékosai három csapatban versenyeztek, civil csapatok közül pedig az ORTHOSZ Kutyaiskola tagjai, valamint egy hagyományőrző íjász-viking csapat is részt vett a megmérettetésen. A feladatok között volt tesztírás, sebesült szállítása hordágyon, íjászat, airsoft lövészet, a belvárosi kondiparkban fekvőtámasz, felülés és saját testsúlyos karhúzás végrehajtása, majd végezetül alaki foglalkozás és gyakorló gránát dobása. A megmérettetés elnevezéséből fakadóan, a csapatzászlók a verseny alatt nem érinthették a földet.

A versenyzők fáradtan fogyasztották el jól megérdemelt ebédjüket és izgalommal várták az eredményhirdetést. A díjakat Beluzsár Tamás és Molnár Sándor százados, a területvédelmi zászlóalj kiképző század parancsnoka adta át a versenyzőknek. Az egész napos rendezvény zenei hangulatáról a zászlóalj közép- és felsőfokú zenei végzettséggel rendelkező önkéntes területvédelmi katonái gondoskodtak.