Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén kitüntetés az együttműködésért

Szöveg: Pál Csaba őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 17. 14:53

Nemzetközi együttműködésért kitüntetést adományozott Bakcsi Dávid őrnagy részére Marjan Šarec, a Szlovén Köztársaság védelmi minisztere. A kitüntetés átvételére október 14-én ünnepélyes keretek között került sor a Szlovén Fegyveres Erők Cerklje ob Krki település mellett található légibázisán.

Kaputa László ezredessel

A kitüntetés egy közel tíz éves projekt eredményének elismerése, amely során Bakcsi Dávid őrnagy elévülhetetlen érdemeket szerzett a Magyar Honvédség és a Szlovén Fegyveres Erők közötti bilaterális együttműködésben. A közös munkának köszönhetően az elmúlt évek folyamán szoros kapcsolat alakult ki a két nemzet között az előretolt repülésirányítók (Joint Terminal Attack Controller) felkészítése és a közvetlen légi támogató (Close Air Support) kiképzés szakterületén.

Bakcsi Dávid őrnagy, a szlovén szakterületi felelőssel, Marko Bijol alezredessel közösen olyan együttműködést alakított ki az évek során, amely regionális szinten egyedülálló és mindkét haderő részére kölcsönösen előnyös. A Magyar Honvédség előretolt repülésirányítói az alapképzésüket elsődlegesen a Szlovén Fegyveres Erők Levegő-Föld Műveleti Iskolájában (Air-Ground Operations School) hajtják végre, amelynek támogatásához a magyar fél elsősorban szakképzett és tapasztalt oktatók delegálásával, másodsorban repülőeszközök és kiképzési területek biztosításával járul hozzá. Az alapképzést követően, a megszerzett minősítés fenntartásához szükséges szakfelkészítések tekintetében is számos közös gyakorlati eseményre került sor az elmúlt évek folyamán, amelyek során a két nemzet repülőeszközei (PC-9, JAS-39, Mi-24, H145M) kölcsönösen támogatták a kiképzéseket.

A szlovén és magyar fél közötti kiváló együttműködést számos alkalommal ismertették a szakterülettel kapcsolatos nemzetközi konferenciákon és megbeszéléseken, mint követendő példa a regionális, illetve bilaterális kooperáció tekintetében.