Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elvonultak a harcosok

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. augusztus 6. 13:20

Véget ért az idei, második harcos tematikájú honvédelmi tábor, amelyet a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ szervezett 15–18 éves fiatalok számára. Augusztus 4-én, pénteken a táborozók megkapták az „obsitokat” és az elismeréseket, majd levonták a tábor lobogóját.

Gripen-szimulátor, szkander, túlélési technikák elsajátítása, álcázás, térképolvasás, járőrözés és még megannyi színes és praktikus program várta a középiskolásokat, akik a nyár folyamán részt vettek az ötnapos harcos táborban. A táborszervezők szigorúan ügyeltek arra, hogy a fiatalok egy percig se unatkozzanak: katonás fegyelemben, csipetnyi játékkal, de ugyanakkor rengeteg hasznos tudással vértezték fel a gyerekeket.

A záróünnepségen mások mellett részt vett Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsokság parancsnokhelyettese és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatától Ligeti József képviselő is.

Bárány Zoltán ezredes beszédében hangsúlyozta: a táborozók olyan ismeretekre tettek szert, melyet a jövőben is hasznosítani tudnak. Az ezredes bízik abban, hogy a fiatalok kedvet kaptak a katonaélethez, hiszen e hivatás bizonyítja a legjobban, hogy mennyire fontos az összetartás és a csapatmunka.

TUN_8005

A zárógondolatok után a táborozók megkapták az obsitot. A rendezvényen Kertész Máténak nyújtották át a legkiválóbb táborozónak járó piros barett sapkát. Az elismerések átadását követően a fiatalok levonták a honvédelmi tábor lobogóját, amelyet megőrzésre átadtak Asztalos Lajos őrnagynak, az alakulat megbízott központparancsnok-helyettesének.

Kertész Máté elmondta: azért jelentkezett a táborba, mert már amúgy is részt vesz a honvéd kadétprogramban, így ki szerette volna magát próbálni. „Sikerült. Első helyezésemmel megkaptam a piros barett sapkát, amire nagyon büszke vagyok. A tábort nagyon élveztem, legjobban a paintball és az airsoft lövészet tetszett” – mesélte. Hozzátette: nagyon sok tapasztalatot szerzett a katonai túlélés területén és csapatmunkában is. Célja, hogy a tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folytassa.

A harcos tábor nagyon népszerű a fiatalok körében, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy többen másodszor táboroztak Szolnokon, de akadt olyan is, aki már negyedszerre tért vissza.

Kapcsolódó cikkek