Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőrgyakorlat a „harcos” táborban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. július 28. 10:27

Az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett idei első „harcos” tematikájú honvédelmi tábor sok izgalmat tartogatott a középiskolások számára. Július utolsó hetében megtanulhatták – többek között – az alaki fogásokat, az álcázást és az elsősegélynyújtást is, az elsajátított ismereteket pedig járőrversenyen mutatták be a fiatalok.

„Az elmúlt egy héten a táborozók sok, a katonaléttel kapcsolatos ismeretre tehettek szert. A szolgálati- és alaki szabályzatok tanulmányozása mellett természetesen volt álcázás, túlélés, élelem- és vízgyűjtés is. Ezenkívül az egészségügyi foglalkozás során tanultak vérzéscsillapításról, különféle kötözési módszerekről, illetve az újraélesztésről” – foglalta össze a tábor programpontjait Bánfi András százados, táborparancsnok.

A reggeli testnevelési foglalkozások alkalmával a táborozók megismerkedhettek a taekwondoval is. A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a kiállított repülőgépek mellett katonai akadálypálya, 4D mozi, valamint repülő-szimulátor várt rájuk, a legbátrabbak pedig még a giroszkópot is kipróbálhatták.

TUN_7463

A táborparancsnok hozzátette: a túlélőtábor nagyon népszerű a fiatalok körében, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy van, aki már másodszor táborozik Szolnokon, de akad olyan is, aki már negyedszerre tér vissza hozzájuk. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a feladatok utáni értékelésekkor nemcsak azt mondják el a diákoknak, hogy miben kell még fejlődniük, hanem a pozitív dolgokat is kiemelik és elismerik.

„Azért jelentkeztem a táborba, mert engem is érdekel a katonai pálya. Nekem leginkább a sportfoglalkozások tetszettek. Megismerkedtünk a taekwondoval és nagyon sokat futottunk, ami jól esett” – árulta el Schottner Farkas táborozó.

A csütörtökön megtartott járőrversenyen „élesben” adhattak számot a fiatalok a megszerzett tudásukról. Az álcázás során az Alfa, a Bravo és a Charlie csapat tagjai néhány perc alatt terepmintát rajzoltak egymás arcára, majd az elsősegély ponton bizonyíthatták, hogy nemcsak újjáéleszteni tudnak, de kiválóan végeznek sebkötözést is. A járőrözés során nélkülözhetetlen a tájékozódás, a térképolvasás, a koordináta-levétel, vagy éppen az irányszög mérése, ám a felkészült diákok ezeket a feladatokat is sikeresen teljesítették.