Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fiatalok, hazaszeretet, honvédelmi táborok

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. július 28. 10:17

„A fiatalok haza iránti szeretetét erősítik a honvédelmi táborok” – hangsúlyozta Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke július 26-án, a szolnok-szandaszőlősi sportrepülőtéren megtartott ejtőernyős honvédelmi táborban. A nagy népszerűségnek örvendő tábort a sportszövetség hat darab légcellás ejtőernyővel segíti.

TUN_7047

A hétfőn kezdődött turnus látogatásakor Simicskó István elmondta, idén már harmadik alkalommal rendezik meg Szolnokon ezt az élményprogramot, emellett a honvédelem iránt érdeklődő fiatalok sok más tematikájú táborba is jelentkezhettek még. A Honvédelmi Sportszövetség az ejtőernyős mellett például – idén először – Szentesen búvár, valamint túlélő- , és repülős táborokat is indított. Ezek a honvédelmi témájú szünidei programlehetőségek egy harmincéves űrt pótolnak, ugyanis utoljára a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) szervezett nyári táborokat.

„2017-ben azzal a céllal hoztuk létre a Honvédelmi Sportszövetséget, hogy a magyar fiatalok felé nyissunk” – hangsúlyozta az elnök, továbbá kiemelte: „a Honvéd Kadét Program három iskolával indult még ugyanabban az évben, mára százharmincöt középiskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek, mintegy hétezerkétszáz kadéttal.”

TUN_7112

A szövetség célja az is, hogy a jelenlegi öt Honvédelmi Sportközpont mellett az ország minden vármegyéjében épüljön egy, ugyanis a Baján, Balassagyarmaton, Újfehértón, Szigetváron és Szarvason található sportlétesítményeket a fiatalok előszeretettel használják.

Réz Levente ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár törzsfőnöke elmondta, a táborban visszatérő fiatalok is vannak, ezért számukra egy követési rendszert dolgoztak ki, amelynek köszönhetően évről-évre fejleszthetik képességeiket. A fiatalok az alapszabályok elsajátítása után, az ejtőernyős honvédelmi tábor végére nagyjából kilenc-tíz ugrást hajtanak végre.

Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere az eseményen méltatta a Honvéd Kadét Programot és a Honvédelmi Sportszövetség tevékenységét. „Szolnok katonaváros, s városunkban zajlik a jelenkor honvédelmi fejlesztéseinek egyik legkomolyabb része. Mindez azért történik, hogy Magyarország honvédelmi, védelmi képessége a lehető legmagasabb szintre emelkedjen” – hangsúlyozta a polgármester.

TUN_7181

Az esemény végén Simicskó István átadta dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokának azt a hat új légcellás ejtőernyőrendszert, amellyel a kadétok még több, ezerkétszáz méterről indított ugrást tudnak végrehajtani.

Az ejtőernyős honvédelmi táborban idén nyáron négy turnusban húsz-húsz, tehát összesen nyolcvan kadét vesz részt.