Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónok napja

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. augusztus 6. 11:20

Harmadik alkalommal rendezték meg a Drone Day-t, azaz a drónok napját a RepTárban augusztus 5-én, szombaton, Szolnokon. Az egész napos programsorozat minden pontja a drónokról, a repülésről és az innovációról szólt.

A programok sorában a szolnoki repülőmúzeum olyan élményelemein túl, mint a 4D mozi, szimulátor és a csúszópálya, számtalan érdekes bemutató várta a repülés és a drónröptetés szerelmeseit. A Drone Hungary-vel közösen szervezett tematikus nap során még a RepTár is megtekinthetővé vált madártávlatból. A látogatók mindezek mellett közelről ismerkedhettek meg a videós, rendőrségi, katonai, mezőgazdasági és versenydrónokkal, sőt a bátrabbak akár ki is próbálhatták magukat drónpilótaként. Az MH Kiss József 86. Szolnok Helikopterdandár jóvoltából a YAW2 VR szimulátor szintén kipróbálható volt. S a nap folyamán több alkalommal beindították a METEOR-3MA típusú drón gázturbinás sugárhajtóművét.

A dinamikus programok mellett számos statikus kiállítás között csemegézhettek az érdeklődők, hiszen a már említett szervezeteken túl jelen voltak még – a teljesség igénye nélkül – az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái, a HM EI Zrt., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és számos további civil szervezet, vállalat képviselői.

2023.08.05_szolnok_droneday 11

A napról-napra fejlődő dróntechnológia és a modern, XXI. századi haderő képe számos ponton alkot közös halmazt, amelyet jól mutat az is, hogy a Drone Day közönségéből népes és lelkes tábor adott egész napra való feladatot a szolnoki toborzóknak, akik igyekeztek minden szakmai kérdésre kielégítő választ adni. Sokan érdeklődtek a Magyar Honvédséget újabban meghatározó új haditechnikákról és a seregben rejlő lehetőségekről, de volt olyan is, aki aziránt érdeklődött, miként vehetné bérbe egy-egy napra az olyan high-tech eszközöket, mint például a H145M vagy H225M helikopterek.

De szép számmal akadtak olyanok is, akik egyenruhát öltve inkább hosszútávú bérletben gondolkodnak. Több fiatal és szülő is arról kérdezte a szakembereket, hogy milyen továbbtanulási lehetőségeket kínál a honvédség, mások pedig a tartalékos szolgálati formáról érdeklődtek. Számukra az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szolnoki irodájának katonái részletgazdag tájékoztatást adtak arról, hogy miként jelentkezhetnek, mire számíthatnak a Magyar Honvédség kötelékében.

Kapcsolódó cikkek