Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazai fejlesztésű drón erősítheti a légvédelmet

„A ProTAR rendszer szolgálatába állítása egyszerre jó hír a légtér védelmét ellátó honvédek és a védelemgazdaság számára is!”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. július 11. 17:07

A haderőfejlesztés- és modernizáció kizárólag a hazai védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer bemutatóján a Bakony Harckiképző Központ nullponti gyakorló- és lőterén, július 10-én, hétfőn. A sugárhajtású drónt kifejezetten védelmi célú katonai alkalmazásra fejlesztették ki.

„Jól működő hadsereg és jól működő gazdaság nem lehet meg komoly hadiipar és a hozzá kapcsolódó innováció nélkül. A haderőfejlesztés- és modernizáció csak a magyar védelmi ipar kiépítésével érhet el sikereket” – szögezte le dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a ProTAR pilóta nélküli repülőrendszer merev szárnyú, 65 kilogramm felszálló tömegű, sugárhajtású intelligens pilóta nélküli légijárművének dinamikus bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nevében is gratulált a fejlesztést végző magyar cég, a Rotors & Cams Zrt. tevékenységéhez.

„Miniszter úr mellett én is úgy gondolom, hogy nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk a Magyar Honvédség megújulásának történetében, illetve az innováció és a védelmi ipar tekintetében is, hiszen a ProTAR rendszer szolgálatába állítása egyszerre jó hír a légtér védelmét ellátó honvédeknek, de jó hír a védelemgazdaság számára is” – tette hozzá. Dr. Porkoláb Imre hangsúlyozta, hogy a sugárhajtású drónt kifejezetten magyar katonai alkalmazásra fejlesztették ki, de mivel az új technológia a világpiacon egyedülállónak számít, jó eséllyel boldogulhat akár nemzetközi viszonylatban is.

A katonai elöljáró beszédében rámutatott, hogy a rendszerváltozás egyik legnagyobb vesztese – a nagy múltú, évtizedekig komoly fejlesztéseket felmutatni képes – magyar hadiipari ágazat volt, amelynek újraindítását és teljeskörű fejlesztését a magyar kormány 2010-ben indította el.

Rotors and cams Sajtótájékoztató és drónbemutató KLAC3426

„A hadiipari fejlesztések számos, mindennapi használatra alkalmas eszköz és technológia fejlődéséhez járulnak hozzá, így a mindennapjainkra is hatással vannak. Sokszor nem is tudjuk, hogy magától értetődő kényelemmel szolgáló, széles körben mindennapinak számító eszközök közül többnek valaha hadi-védelmiipari innováció vagy fejlesztés adta az alapját. Ilyen akár az internet, akár a sütésre használt alufólia” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben felértékelődik a drónok légvédelmi szerepe.

A modern, sugárhajtású repülőeszközt a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére a Rotors & Cams Zrt. a Genevation Aircraft Kft. és a HunMech Kft. cégekkel közösen fejleszti. A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását. Az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni. Többféle készültségi helyzet szimulálható anélkül, hogy nagy értékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő, miközben az így kialakított készültség ugyanolyan kihívás elé állítja a légvédelmi rendszerek kezelőit, mintha valós támadás következett volna be. A merevszárnyú automata légi jármű alkalmas kötelékrepülésre, használatával akár a vadászrepülő-raj működése is szimulálható.

Rotors and cams Sajtótájékoztató és drónbemutató KLAC3481

„A dróntechnológia kiemelt ipari és védelmi terület Magyarországon” – közölte Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója. „A 4iG stratégiája, hogy a vállalatcsoport termékeivel és szolgáltatásaival jelen legyen az egymással immáron sok ponton összeérő informatikai és távközlési szektor minden területén. A 4iG ennek a stratégiának a részeként jelent meg a védelmi iparban, ahol vállalataink innovatív képességeit és technológiai tudását is kamatoztathatjuk, kiaknázva a szinergiahatásokat” – ezt már Blénessy László, a fejlesztő társaságban kisebbségi tulajdonosnak számító 4iG informatikai vállalat vezérigazgató-helyettese mondta az eseményen.

A szakember kiemelte: a dróntechnológia kifejezetten innovatív határterület, amelyben az aviatikai ismereteken túl informatikai, távközlési és védelmi ipari fejlesztési képességekre egyaránt szükség mutatkozik. Az eszköz dinamikus bemutatóján a szintén magyar fejlesztésű elektromos működtetésű kilövőállásról indított pilótanélküli repülő sebessége elérte az 500 km/órát, repülési magassága pedig a 6000 métert. A látványos repülést követően dr. Porkoláb Imre dandártábornok portálunk kérdésére elmondta: a drónok alkalmazása költséghatékony, de magas szakmai munkát támogató megoldást jelent minden hadsereg számára. A fejlesztés segítségével a légvédelmi gyakorlatok anyagi- és emberi kockázatai, végrehajtási költségei radikálisan csökkenthetők, a gyakorlatok flexibilisebben hajthatóak végre.

Rotors and cams Sajtótájékoztató és drónbemutató KLAC3618

„Még mindig a hatása alatt vagyok a próbarepülés megtekintésének, hiszen egy magyar fejlesztő – konkrétan egy magyar kisvállalat – termékét láthattunk repülni, a gyakorlatban demonstrálták a képességüket. Az, hogy ez célanyag és olcsóbbá teszi a kiképzést, már önmagában rengeteg pénzt spórol meg és sokkal realisztikusabbá teszik a katonák számára a gyakorlást” – hangsúlyozta. „Nyilván az ilyen sikertörténetek nem az egyik pillanatról a másikra következnek be: többéves előkészítő munka volt eljutni az ötlettől – a konkrét fejlesztésen át – a mai demonstrációig. Rendkívüli öröm, hogy kart-karba öltve dolgoztak együtt a Magyar Honvédség munkatársai és a fejlesztői a terméken” – tette hozzá.

A 2014-ben alakult Rotors & Cams, amely tagja a Magyarországi Drón Koalíciónak (MDK), az egyedi pilóta nélküli légijármű (UAV) rendszerek hazai piacának meghatározó szereplője. Megoldásaink az ipari, rendvédelmi és katonai alkalmazások széles köreit fedik le. A Rotors & Cams Zrt. a legkorszerűbb technológiai megoldások integrálásával egyedi, optimalizált multirotoros, merevszárnyú és hibrid drón-rendszerek fejlesztésével, gyártásával, valamint drónrendszerek alkalmazásával foglalkozik.