Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztályváltás

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. július 11. 14:37

Haladó tűzszerész-tanfolyamon vettek részt az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái, akik a kurzus sikeres teljesítésével szintet léptek: segédtűzszerészből másodosztályú tűzszerésszé váltak.

MH_2023_07_borító

A négy hónapos tanfolyam június végi, az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán megtartott modulján a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelemmel (Counter-Improvised Explosive Device – C-IED) kapcsolatos ismereteket sajátíthatta el öt segédtűzszerész. A rögtönzött robbanószerkezetek (Improvised Explosive Device – IED) hatékony fegyverei a terroristáknak, a gerilláknak és a kommandósoknak. Általános elterjedésük főként az iraki (2003–2011) és az afganisztáni háború (2001–2021) idejére datálható, ugyanis ezekben a konfliktusokban a helyi felkelők széles körben alkalmazták a házilag barkácsolt pusztító eszközöket.

A katonák a tanfolyam keretében előbb szimulált körülmények között átvizsgáltak egy veszélyesnek ítélt területet, ahol bombák telepítésére utaló jelek után kutattak, majd a tantermi oktatás során tanult eljárásrendnek megfelelően – számos speciális eszközt használva – reagáltak a robbanóeszközökkel végrehajtott támadásra.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 14-én, pénteken megjelenő számában!