Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberrablást tervezhetett az elfogott ETA-vezér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 2. 6:34

Valószínűleg emberrablást tervezett a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet legfőbb parancsnoka, Ibon Gogeascoetxea Arronategui, akit a hét végén fogtak el Franciaországban.

Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter úgy nyilatkozott a Cadena SER rádióadónak, hogy a rendőrök bilincseket találtak az északnyugat-franciaországi Cahan településen elfogott ETA-vezér és két társa holmija között. Ezek általában nem tartoznak az ETA-kommandók felszereléséhez.

A vasárnapi őrizetbe vétel megerősítette a rendőrség azon gyanúját, hogy a szakadár szervezet továbbra is emberrablást tervez.

Pérez Rubalcaba feltételezése szerint Ibon Gogeascoetxea Arronategui és két társa egy készülő spanyolországi akció előtti utolsó egyeztetésüket tartották, amikor francia rendőrök és spanyol csendőrök rajtuk ütöttek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért. Az általa elkövetett merényletek és robbantások több mint nyolcszáz ember halálát okozták eddig.