Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feltételezett bosnyák háborús bűnös őrizetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 2. 6:38

Letartóztatták hétfőn a londoni Heathrow repülőtéren Ejup Ganicot, a háromfős boszniai államelnökség volt tagját – közölte a rendőrség. Ganic ellen szerb elfogatóparancs van érvényben; Belgrád a 90-es évek elején, a boszniai háborúban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolja a boszniai politikust.

Tizennyolc másik gyanúsítottal együtt a két nap múlva a 64. életévét betöltő Ganicot tartják felelősnek azért, hogy 1992 májusában – a háború kitörése után – Szarajevóban megtámadták a Jugoszláv Néphadseregnek (JNA) a városból kivonuló egységeit. A támadásban 42 katona meghalt, több mint 70 megsebesült.

Ganic hazautazott volna Szarajevóba, amikor a repülőtéren feltartóztatták.

A brit rendőrség közölte, most a szerb hatóságokon a sor, hogy bemutassák azokat az a bizonyítékokat, amelyekre a kiadatási kérelmet alapozzák. Ezután kitűzik a tárgyalás időpontját, és a bíróság dönt róla, hogy van-e akadálya a kiadatásnak.

Ganic, aki a 90-es évek második felében, majd 2000-2001-ben volt a boszniai államelnökség tagja 12-12 hónapig, visszautasítja a szerb vádakat. Korábban azt mondta, a hágai Nemzetközi Törvényszék egyszer már felmentette e “hamis szerb vádak" alól.