Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán kész az együttműködésre a NAÜ-vel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 2. 6:40

Irán kész folytatni együttműködését nukleáris programja ügyében a világszervezet Nemzetközi Atomenergia-ügynökségével (NAÜ) – mondta Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter, aki szerint nem történt semmiféle irányváltás országa békés nukleáris tevékenységében, és Teherán áll elébe a nagyhatalmakkal kezdett tárgyalások folyatásának is.

Az iráni politikus Amano Jukijának, a NAÜ új főigazgatójának szavaira reagált, aki a szervezet kormányzótanácsának bécsi ülését követően kijelentette: továbbra sem tudni biztosan, hogy békés célokat szolgál-e az iráni atomprogram.
“Eddig is teljes körűen együttműködtünk az ügynökséggel. Ez az együttműködés folytatódni fog" – mondta Mottaki, felszólítva Amano Jukiját és a NAÜ kormányzótanácsát, hogy tekintse csak át együttműködésük eddigi történetét, amely teljesen egyértelmű. Irán, mint mondta, mindig is üdvözölte a tárgyalásokat, s jelenleg is tárgyalásban áll különböző felekkel a nukleáris fűtőanyag cseréjének ügyében.

“A csere ügye kivitelezhető. Akár most meg lehetne kötni az erre vonatkozó megállapodást, de megvalósításához időre van szükség" – mondta a fárszi nyelven, tolmácsolással megtartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy “az urán 20 százalékosra való dúsítása időbe telik".

A NAÜ-höz múlt héten intézett levelében, amely az első hivatalos válasz volt az iráni uránkészlet külföldön való dúsítására tett, NAÜ közvetítette ajánlatra, Teherán azt állította, hogy előnyben részesítené az egyszerű üzemanyag-vásárlást, de elfogadná a területén lebonyolított azonnali cserét is. Ezek a változatok azonban elfogadhatatlanok az Egyesült Államok és európai szövetségesei számára, akik a következő hetekben újabb szankciókat készülnek hozni, miután nem sikerült megállapodniuk Teheránnal az uráncsere általuk javasolt módjáról.

Irán még februárban bejelentette: hozzálát uránkészletének magasabb, 20 százalékos szintre való dúsításához, hogy üzemanyag-rudakat gyárthasson a rákos betegek gyógyításához orvosi izotópokat előállító teheráni kutatóreaktora számára. Válaszul az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország közös levélben bírálta Iránt, a teheráni döntést újabb lépésnek nevezték afelé, hogy Irán képessé váljon nukleáris fegyver előállítására.

A NAÜ-höz intézett levél szerzői igazolhatatlannak tartják a NAÜ által Iránnak tett uráncsere-javaslat teheráni elvetését és az urán továbbdúsítását, mert az ajánlat garanciákat tartalmazott Teherán javára. A NAÜ-javaslat értelmében az alacsony – 3,5 százalékos szinten – dúsított iráni uránkészlet 70 százalékát külföldön dúsítanák húszszázalékos szintre, fűtőelemeket készítenének belőle, s Irán ezeket a fűtőelemeket kapná vissza.