Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberségesnek is kell lennie a katonának

Szöveg: kormany.hu |  2012. február 1. 9:26

A „köszönöm” túl egyszerű szó arra a bátor és professzionális cselekedetre, amelyet mindennap tapasztaltam a feladat-végrehajtásban – hangsúlyozta dr. Ruszin Romulusz ezredes, parancsnok Afganisztánban. Medálparádét tartott az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenegyedik váltása.

Ünnepélyes keretek között történt meg a NATO-medál feltűzése január 29-én, s a katonák büszkén viselik a kitüntetést. Ez az érdemérem egyfajta tiszteletadás a NATO részéről minden katona számára, aki részt vesz a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) misszióiban.

1595930749
Az ünnepség díszvendége Szabó László dandártábornok, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Északi Regionális Parancsnokság (ISAF RC-N) törzsfőnöke volt. Jelen volt továbbá Nyerki József nagykövet, Papp László fejlesztési tanácsadó, Fürst Tamás ezredes, a magyar Nemzeti Támogató Elem−Afganisztán parancsnoka, Fábián László alezredes, a magyar−amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) parancsnoka, Peter Mirow alezredes, a Task Force Mes parancsnoka, valamint a PRT-val szorosan együttműködő civil szervezetek képviselői.

Szabó László dandártábornok beszédében méltatta a katonák eddigi teljesítményét és kiemelte a PRT nemzetközi elismertségét. „Az afganisztáni hadszíntéren nemcsak fegyveres katonának kell lenni, hanem emberséget is kell tudni sugározni az itt élőknek, hogy minél előbb elérhessék a vágyott békességet" – fogalmazott a tábornok.

A NATO-medálokat Szabó László dandártábornok, dr. Ruszin Romulusz ezredes, parancsnok, Megtért István alezredes, parancsnokhelyettes, Nagy Lajos alezredes, törzsfőnök és Oláh Miklós százados, századparancsnok tűzte fel.

Ruszin Romulusz ezredes ünnepi – angol nyelven elmondott – beszédében megköszönte az elöljáró eddigi segítségét és kérte további támogatását. Gratulált a katonáknak a NATO-medál megszerzéséhez, és azt kívánta, hogy a külszolgálat mindenki számára sikeres legyen. Az ezredes a következő egy hónapban ugyanolyan fegyelmet és kiállást vár el a katonáktól, mint az eddig eltelt időszakban. „A «köszönöm» túl egyszerű szó arra a bátor és professzionális cselekedetre, amelyet mindennap tapasztaltam a feladat-végrehajtásban" – hangsúlyozta Ruszin Romulusz ezredes.

1595930749

 (MH PRT-11. szóvivő)