Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Embertelen viszonyok az izraeli börtönökben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 3. 16:45

Az izraeli belbiztonsági szolgálat megsértette a palesztin bebörtönzöttek emberi jogait – mondja két vezető izraeli jogvédő csoport kedden kiadott közös közleményében. A jelentés szerint szűk és koszos cellákban tartanak több palesztin foglyot. Van olyan cella is, amelynek nincs ablaka, viszont állandóan fel van kapcsolva benne a világítás, így a bent lévők nem tudnak nyugodtan aludni.

A bebörtönzötteket székhez kötözik a hosszú kihallgatások alatt, sértegetik, fenyegetik, ütik őket – állítják a jogvédők.

Az igazságügy-minisztérium tagadja e vádakat, és kijelentette, hogy a börtönökben betartják a törvényeket. Mindazonáltal meg kell akadályozni, hogy palesztin szélsőségesek Izrael elleni támadásokat kövessenek el – tette hozzá a minisztérium.

A jelentés 121 palesztin fogoly vallomása alapján készült. Ezeket az embereket a Tel-Avivhoz közeli Petah Tikva városának fegyintézetében tartották fogva 2009-ben. A dokumentum szerzői, a B,Celem és a Hamoked izraeli emberjogvédő szervezetek arról számoltak be, hogy a megkérdezettek fogva tartásának körülményei továbbra is kegyetlenek, embertelenek, megalázóak, és kínzások is előfordulnak.

A foglyokat Ciszjordániában vették őrizetbe arra hivatkozva, hogy biztonságra veszélyes tevékenységet folytattak. Fogva tartásuk időtartama egy héttől két hónapig tartott. Kis cellákba zárták őket, amelyekben bűzös, kagyló nélküli WC és koszos ágynemű várt rájuk. Sokan alvási zavarokra panaszkodtak. A hosszúra nyúlt kihallgatások közben csak rövid szüneteket tartottak, amikor ehettek vagy tisztálkodhattak. Hozzávetőleg egyharmaduk arra panaszkodott, hogy kihallgatóik sértegették és családtagjaik elleni fenyegetőzésekkel igyekeztek nyomást gyakorolni rájuk.

Az érintettek kilenc százaléka arról számolt be, hogy vallatóik ütötték, durván taszigálták és lökdösték őket.

A beszámoló szerint a palesztinok 2001 óta 645 esetben nyújtottak be panaszt az igazságügy-minisztériumhoz, de a hatóságok egyszer sem kezdtek vizsgálatot. A tárca ezzel szemben azt állítja, hogy a panaszokkal foglalkoztak, így a katonai rendőrség a 2000 és 2007 közötti időszakban 427 esetben kezdett vizsgálatot palesztinok bántalmazásával kapcsolatos állítások alapján. A minisztérium ugyanakkor nem adott tájékoztatást arról, hogy milyen eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok.

Címkékjogvizsga