Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlék az Ég Katonáinak

Szöveg: honvedelem.hu / kecskemetilapok.hu |  2010. május 17. 6:16

Huszonkilenc pilótának, két repülőműszaki tisztnek és egy sorállományú katonának állít emléket az az aranyozott lemezzel borított gránittábla, amelyet szombaton avattak fel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A tábla a bázison repülés vagy repülés-előkészítés közben balesetben elhunytak előtt tiszteleg.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület szervezésében, széleskörű összefogás eredményeként elkészült táblán azoknak a nevei olvashatók, akik a bázison, illetve jogelődjeinél repülés, vagy repülés-előkészítés közben elszenvedett balesetben hunytak el. Az avatás időpontjának külön aktualitást adott, hogy harmincöt évvel ezelőtt, 1975. május 15-én MiG-21 F13-as repülőgépével nem tért vissza feladatáról Balázs János százados.

Emlékező beszédében Zsámboki Tibor ezredes, a repülőbázis parancsnokhelyettese hangsúlyozta, hogy a katona élete mindenkor az önfeláldozásról, a hazaszeretetről, a hűségről és a bajtársiasságról szól. – Azokat, akikre ma emlékezünk, éppen ezek a tulajdonságok jellemezték. Életükkel, szolgálatukkal és halálukkal mementóként állnak előttünk. Halottakra emlékezni mindig szomorú, hiszen minden egyes élet elvesztése tragédia, mégis nemes és felemelő az emlékezés, ha halottaink egyben példaképeink is lehetnek. Mi, katonák semmik lennénk a hőseinkre való emlékezés nélkül, mert azokat az embereket felejtenénk el, akik szolgálatukkal megalapozták jelenünket, hogy megalapozhassuk a bennünket követő generációk jövőjének – mondta Zsámboki Tibor, majd leleplezte a táblát.

Az emlékhelyre, illetve az elhunyt katonák emlékére Hankóczi Gergely lelkész kérte Isten áldását, majd a jelenlevők – hozzátartozók, egykori bajtársak – elhelyezték koszorúikat, virágaikat a táblánál.