Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Döntő az idei év Afganisztán szempontjából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 17. 6:10

Nagyobb teret kell engedni a civil szerepvállalásnak az afganisztáni újjáépítésben – mondta Nick Parker altábornagy, az Afganisztánban működő nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnok-helyettese vasárnap Kabulban Tömböl László mérnök vezérezredessel, a HM Honvéd Vezérkar főnökével tartott megbeszélésén.

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke Afganisztánba utazott, ahol pénteken meglátogatta a magyar Tartományi Újjáépítési Csoportot (MH PRT) Pol-e Khomriban. Szombaton a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport bázisán találkozott az OMLT tagjaival, majd vasárnap találkozott Nick Parker altábornaggyal, az Afganisztánban működő nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnok-helyettesével és látogatást tett több kiképzési intézményben,ahol magyar katonák is dolgoznak.

Nick Parker altábornagy a tárgyaláson elmondta, hogy az afganisztáni helyzet rendezése szempontjából az idei év kritikus és döntő jelentőségű.
A lázadó erőkkel szemben határozott fellépésre van szükség, de ez térségenként változhat. “Újra magunkhoz kell ragadnunk a kezdeményezést" – hangsúlyozta az altábornagy.
Tömböl László mérnök vezérezredes és Nick Parker altábornagy egyetértett abban, hogy nagyobb teret kell engedni a tartományi újjáépítésben a civil szerepvállalásnak. A két vezető szerint a helyi vezetőket mind inkább be kell vonni a fejlesztésekbe.
Az ISAF parancsnok-helyettese elmondta azt is, hogy nem elegendő a stabil biztonsági helyzet kialakítása puszta katonai jelenléttel: nagyon fontos a politikai kiegyezés az országban.
Rendkívül fontos, hogy Hamid Karzainak, az ország elnökének a tekintélye megszilárduljon a következő fél évben. A számos fontos esemény között megemlítette a szeptemberi parlamenti választásokat.

Nick Parker altábornagy megköszönte Magyarország eddigi hozzájárulását a misszió sikeréhez, egyebek között azt a munkát, amelyet az afgán biztonsági erők kiképzésében nyújtott.
Tömböl László mérnök vezérezredes afganisztáni látogatásának utolsó napján Kabulban meglátogatta a magyar kiképzőket, akik nemrégiben érkeztek az országba. A magyar szakemberek a harci helikopterek kezelésére oktatják az afgán katonákat.
A vezérezredes vasárnap többek között meglátogatta még a kabuli logisztikai iskolát is, ahol magyar és más nemzetiségű szakemberek segítségével képezik a helyi hadsereg tagjait.

Kapcsolódó cikkek:
Új páncélosokat kapnak a magyar katonák
Több mint ötszáz családon segítettek a magyar katonák