Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés a névadóra

Szöveg: Kálinger Roland szds. |  2010. január 28. 11:57

Ittebei Kiss József hadnagy születésének 114. évfordulóján, a nevét viselő szolnoki helikopter bázison, ünnepség keretében emlékeztek meg a „levegő lovagjáról”. A himnusz elhangzása után Dr. Palik Mátyás alezredes, a ZMNE BJKMK Repülő és Légvédelmi Intézet, repülésirányító és repülőhajózó tanszék vezetője méltatta Ittebei Kiss József hadnagy életét.

A névadó, a korai magyar katonai repülés kiemelkedő alakja, igyekezett úgy győzelmet aratni az ellenség felett, hogy nem pusztítja el sem az embert sem a repülőgépet.

Bátorságáért, emberségéért nem csak bajtársai, de még ellenségei is tisztelték. Több fényképen megörökítették, hogy a földre kényszerített ellenséges gép sértetlen pilótájával beszélget. Hősi halála után az angol pilóták egy, a levicói repülőtérre ledobott koszorúval tisztelegtek a legendás pilóta emlékének.
Halála után, bajtársai a dél-tiroli Pergine község temetőjében hantolták el a „legjobb magyar vadászrepülőt".

Az ünnepség végén Kiss József hadnagy emlékművénél koszorúkat helyezett el a bázison települt katonai alakulatok tiszti és tiszthelyettesi állománya.
A laktanya kápolnájában, szentmise keretében emlékeztünk meg a hős hadnagyról. A szentmisén a Protestáns Tábori Püspökséget Nagy László őrnagy képviselte, aki az evangélium felolvasásával buzdította a jelenlévőket.

Ittebei Kiss József hadnagy, tudásával, hősiességével, emberségével a mai kor katonája előtt is ragyogó példa, hogy az ellenség ne gyűlölettel, megvetéssel, hanem tisztelettel beszéljen rólunk.