Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan lesz új START

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 28. 11:22

Az új START-szerződésről kezdett orosz-amerikai tárgyalások már majdnem befejeződtek, és a megállapodás hamarosan megszületik – közölte szerdán a Fehér Ház, miután a két ország elnöke telefonon tárgyalt a kérdésről. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev egyeztetésről az orosz külügyminisztérium is beszámolt hozzáfűzve, hogy azt Washington kezdeményezte.

Az amerikai fővárosban hangsúlyozták, hogy Obama megköszönte az orosz félnek a közös munkában való részvételt, miközben a tárgyalások az elmúlt hetekben folyamatosan haladtak előre az új nukleáris leszerelési szerződés megkötése érdekében.

Moszkvai közlés szerint a két elnök telefonbeszélgetése konstruktív volt, és részleteiben tárgyalták meg a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, beleértve az új szerződéssel összefüggő kérdéseket.

Az 1991-ben aláírt START-1 hatálya december 5-én járt le. A felek azonban közölték, hogy érvényben lévőnek tekintik azt mindaddig, amíg alá nem írják, illetve amíg nem ratifikálják a fegyverkészletek további csökkentéséről szóló új megállapodást.

Az új START a hordozóeszközök és a nukleáris robbanótöltetek számának további csökkentését irányozza majd elő.

Megfigyelők utalnak arra, hogy Obama a szerződés mielőbbi megkötését a két ország közötti viszony javítása szempontjából kulcsfontosságúnak tartja. Az amerikai-orosz kapcsolatok a Nyugat-barát Grúzia ellen 2008 augusztusában folytatott orosz hadjárat után némileg lehűltek.