Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyik fél sem bűnös?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 28. 10:17

A Hamasz palesztin radikális szervezet bejelentette szerdán, hogy kivizsgálta a múlt téli háborúról szóló, elmarasztaló ENSZ-jelentésben foglalt megállapításokat, és arra a következtetésre jutott, hogy sem saját emberei, sem a szövetséges fegyveres csoportok nem követtek el háborús bűncselekményeket.

Az úgynevezett Goldstone-jelentés azt állapította meg, hogy mind Izrael, mind a Hamász megsértette az emberi jogokat, és háborús bűnöket követett el a 22 napos konfliktus során, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét. Izrael kedden bejelentette, hogy nem állít fel független bizottságot az offenzíva kivizsgálására, hiába határozott erről az ENSZ Közgyűlése a Goldstone-jelentés alapján.

A Hamász szerint saját vizsgáló bizottsága megállapította, hogy – bár évek során rakéták ezreit lőtték ki izraeli területre – nem volt cél kárt okozni az izraeli civileknek.

Normal
0
21


A palesztin (Hamász-) kormány nem is egyszer adott ki felszólítást a fegyveres palesztin csoportoknak, hogy ne vegyenek célba civileket

Normal
0
21


" – jelentette ki Faradzs al-Ghúl, a Hamász igazságügyi minisztere.

A politikus egy sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy feljelentik Izraelt a nemzetközi fórumokon, mert

Normal
0
21


szerveket rabolt el az elesett palesztinok holttestéből

Normal
0
21


". A vád alátámasztására megkezdték a bizonyítékok összegyűjtését, s várják azon állampolgárok jelentkezését, akik információkkal rendelkeznek az ügyről – hangoztatta.