Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés és elkötelezettség – Zrínyi szellemisége tovább él

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2024. február 3. 10:12

Koszorúzással és ünnepi állománygyűléssel emlékeztek Zrínyi Miklósra és az eszéki hadjárat sikerére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) kari napja alkalmából, a fővárosi Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson, február 2-án.

A magyar fegyveres erők főparancsnokaként Zrínyi Miklós élete utolsó évében az Oszmán Birodalom megszálló csapatai ellen téli hadjáratot vezetett: 1664. február 1-jén a horvát bán és zalai és somogyi főispán mintegy húszezer főből álló előrenyomuló seregei elérték az eszéki hidat, amelyet másnap felégettek. Ez a kiemelkedő haditett elvágta a török utánpótlási vonalakat és jelentős akadály elé állította az ellenséges haderő felvonulását.

A hadtörténész szakma szerint Zrínyi kivételes hadvezéri képességeit mutatja, hogy ahelyett, hogy tartósan ostromolta volna a Pécs várában székelő török helyőrséget, a hadműveleti cél elérése érdekében inkább – jelentősen behatolva az ellenséges területre – folytatta útját a Dráva-híd felé. Erre a figyelemre méltó fegyvertényre emlékeztek a laktanya és az egyetem jogelőd intézménye névadó hadvezérének szobránál az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának kari napjának kezdetén. 

HHK Kar napja KLAC3956

A koszorúzáson – elsőként – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese, valamint dr. Deli Gergely, a felsőoktatási intézmény rektora, dr. Lippai Péter dandártábornok, a kar dékánja és Méhes Roland hallgató zászlós, a kar hallgatói önkormányzatának elnöke fejezte ki tiszteletét a 17. századi államférfi iránt.

A kampusz M. Szabó Miklós altábornagyról elnevezett dísztermében tartott ünnepi állománygyűlésen dr. Deli Gergely, az NKE rektora a kitűnő hadtudósként, katonai vezetőként és költőként jellemzett csáktornyai történelmi hőst méltatta. „Ha valamelyik szervezet Zrínyi Miklóst választja mesteréül, ahhoz méltóvá kell válnia: méltónak tudásban, tettekben, hozzáállásban és szellemiségben” – fogalmazott, hozzátéve, hogy meglátása szerint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hűen és méltón őrzi a névadó hadvezér eszméjét.

HHK Kar napja KLAC4033

A rektori megbízatását két éve betöltő dr. Deli Gergely leszögezte: az egyetem és a kar elkötelezett a társadalmi igények, a nemzetstratégiai célok és a felsőoktatás közötti hatékony kooperáció mellett. „Elkötelezettek vagyunk a stratégiai oktatás és kutatás mellett is: a magasszintű elméleti és tudományos tudás mellett a gyakorlati ismereteket is priorizáljuk. Meggyőződésem, hogy csak akkor leszünk eredményesek és versenyképesek, ha a hallgatók számára egy gyakorlatorientált szellemi térré változtatjuk egyetemünket” – értékelt.

Szintén felszólalt dr. Padányi József, az NKE HHK egyetemi tanára, a Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetője, aki beszédében hangsúlyozta: a katonai felsőoktatásban dolgozók felelőssége számottevő, ugyanis nekik kell biztosítani, hogy a honvéd tisztjelöltek megszerezzék a „stratégiai előrelátás” képességéhez nélkülözhetetlen tudást.

HHK Kar napja KLAC4061

Az ünnepi megemlékezéseket határozatok ismertetése, kitüntetések és elismerések átadása zárta. Fehér András alezredes, az intézmény Informatikai Tanszékének tanársegéde Vargha Tamás miniszterhelyettestől vehette át a Tiszti Szolgálati Jel 20 év után járó második fokozatát. Szigetvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Zrínyi Miklós-díjat az osztrák nemzetiségű dr. Harald Pöcher nyugállományú vezérőrnagynak, az NKE címzetes egyetemi tanárának adományozta. A Zrínyi-emlékgyűrűt az idén hetvenöt éves Kende György nyugállományú ezredes, az intézmény professzor emeritusa és Virág István, a Magyar Államvasutak Zrt. leköszönő pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese vehette át.

A kari napon a Honvédelmi Minisztérium vezetői és a Magyar Honvédség elöljárói mellett Zrínyi Miklós emlékéhez kötődő hazai és horvátországi települések polgármesterei, valamint számtalan katonai alakulat, köztük a horvátországi, 2001-ben életre hívott történelmi hagyományőrző Csáktornyai Zrínyi Gárda (Zrinski Garda Cakovec) tagjai is részt vettek.