Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővülő magyar kontingens a boszniai békéért

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. február 3. 10:55

Magyarország az Európai Unió Althea katonai műveletében fontos szerepet vállal a Bosznia-Hercegovina békéjét biztosító nemzetközi misszió tagjaként. Az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj egyik műveleti századaként működő MH EUFOR Kontingens 28. váltása egy évre utazik ki Szarajevóba. Kibocsátó ünnepségüket február 2-án tartották Székesfehérváron.

„Magyarország Nyugat-Balkánnal kapcsolatos álláspontja egyértelmű: elkötelezettek vagyunk a régió stabilitásának fenntartásában. Földrajzi közelsége szempontjából kulcsfontosságú számunkra ez a terület. Öregbítsék hát békeműveleti tevékenységükkel hazánk és a Magyar Honvédség hírnevét, valamint fejlesszék tovább műveleti képességét” – bocsátotta útjára az MH EUFOR Kontingens 28. váltását Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója a székesfehérvári Alba Regia laktanya alakulóterén.

Idén első alkalommal Magyarország a misszió vezető nemzete. A közel 200 fős váltás és az itthon szolgáló 150 fős tartalék gerincét a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár adja, kiegészülve más katonai szervezetektől érkező szakállománnyal. A most kiutazó váltás az idén húszéves EUFOR Althea művelet eddigi legnagyobb létszámú magyar kontingense. A magyar parancsnoki évben a feladatörök is bővültek, hazánk fogja biztosítani a légi kiürítési képességet (MEDEVAC), kutyás járőrökkel bővített magyar tűzszerész csoport szolgál majd Bosznia-Hercegovinában, illetve az elsődleges orvosi ellátáshoz kapcsolódó feladatokból is kiveszik részüket a Magyar Honvédség szakemberei.

05_HSZ7280

„Túlzás nélkül állíthatom, hogy a katona alapvető rendeltetési feladata a haza fegyveres védelme után a missziós szolgálat. A magyar katonák a délszláv háború 2001-es lezárása óta vesznek részt béketámogató műveletekben. 2022-ben Kajári Ferenc altábornagy vezette a NATO koszovói műveletét, tegnapelőtt pedig Sticz László vezérőrnagy vette át egy évre az Európai Unió ALTHEA műveletének hadszíntéri parancsnoki beosztását. Mindkét esetben katonai diplomáciai sikerről beszélhetünk” – fogalmazott ünnepi beszédében Somogyi Zoltán vezérőrnagy. Hozzátette, hogy az idei küldetések Magyarország EU-tagságának 20., valamint NATO-csatlakozásunk 25. évfordulója miatt különös jelentőséggel bírnak.

10_HSZ3333-Enhanced-NR

Takács Tamás ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség vezető tábori lelkésze mielőtt áldást mondott, személyesebb hangvételben szólt a kontingens tagjaihoz. „A megszólításotok kontingens, hiszen megszólíthatók vagytok. Ugyanakkor többek egy alakzatnál. Életek, sorsok. Tudtok nevetni és sírni. Tenni és küzdeni egymásért. Valakik vagytok, személyenként is. És ami fontos, emberek. Embernek lenni pedig azt is jelenti, felelősnek lenni egymásért” – mondta.

Az eseményen megjelent – többek mellett – Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka; dr. Gulyás Attila ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke és Kása István ezredes, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár dandárparancsnoka.

Kapcsolódó cikkek