Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szeretem megörökíteni az ellopott pillanatokat!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2024. február 3. 11:47

„Igyekszem megtalálni azokat a pillanatokat, amelyek a hétköznapokban nem észrevehetőek” – mondja Kazi Antal, a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió operatőre, akinek február 11-én, vasárnap 18 órakor nyílik kiállítása, ezúttal a Szegedi Dómban.

65093f3a1057e554177303

A kiállítás – melynek témája a 63. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat – pontosan azon a napon nyílik, amikor százhatvanhat évvel ezelőtt, 1858. február 11-én a tizennégy éves francia Soubirous Bernadettnek megjelent Szűz Mária a Pireneusok lábánál fekvő Lourdes-ban. A lány Szűzanya kérésére saját kezével vájta ki azt a forrást, aminek a vizét a mai napig isszák a gyógyulni vágyó zarándokok.

Kazi Antalt, akinek fényképeit először a szeptemberi Ars Sacra Fesztivál keretében a HM Katolikus Tábori Püspökség tárta a nagyérdemű elé, most örömmel tölti el, hogy fotóit a Szegedi Dóm is bemutatja. „Kondé Lajos plébános, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke hallott a szeptemberi kiállításomról és az ő ötlete volt, hogy a Dómban február 11-én, a Szentanya jelenésének napján, ami egyben a betegek világnapja is, nyissuk meg a kiállítást” – mondja.

A több mint harminc fotóból álló tárlat a 2023 tavaszán megrendezett lourdes-i katonai zarándoklatot mutatja be. Az elsőt 1958-ban tartották a dél-franciaországi városban, hogy elősegítse a megbékélést a második világháborút követően. Ebben a pár napban nemcsak imádkoznak a katonák, hanem esténként a résztvevő országok katonazenekarai fesztiválszerű hangulatot teremtenek Lourdes utcáin. A nemzetközi seregszemlén közel negyven ország egyenruhásai – Elefántcsontparttól kezdve Dél-Koreán át Kanadáig – gyűlnek össze, hogy a békéért való imádkozás mellett barátságokat is kössenek. „A fotóimmal bepillantást nyerhetünk a zarándoklat három-négy napos eseményeibe. Az áhítattól kezdve az esti mulatságokon át a különböző történéseket igyekeztem megörökíteni” – meséli az alkotó.

65093f3d7d8f9994321137

Kazi Antal számára a fényképezés életstílus. A vizuális látásmód kihat az életére. „Viccesen szoktam mondani, nekem már óvodában is kamera volt a jelem.” Antal nem áll messze az igazságtól, mert egész életét végig kíséri a fotózás szeretete. Hivatását a Pannónia Filmstúdióban kezdte, majd több éven át dolgozott különböző televíziós csatornáknál, többek között a Duna Televízió, az MTVA, illetve a TV2 csapatában. A Katonai Filmstúdiónak tizenkét éve operatőre.

„A hivatásomnak köszönhetően számos alkalommal nem mindennapi helyekre jutottam el. Találkoztam különleges emberekkel és részt vettem érdekes eseményeken. A kamera mellett mindig van velem egy fényképezőgép is, hogy meg tudjam örökíteni az adott szituációt, hiszen a fotó nem feltétlenül az exponálás pillanatában értékes, hanem évekkel később, mikor felidézzük a múltban ellopott pillanatot” – mondja az operatőr-fotós, aki a vallási jellegűek mellett szeret építészeti és természeti témájú képeket is készíteni.

Legújabb fotókiállítása, melynek megnyitóján a tervek szerint Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök is részt vesz, három hétig lesz látható a Szegedi Dómban. Majd március 9-től a fényképek már Kisújszálláson várják az érdeklődőket.