Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Emlékezz és emlékeztess”

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. április 24. 11:52

Életének 75. esztendejében elhunyt dr. Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke. Családja, barátai, kollégái és ismerősei április 23-án kísérték utolsó útjára, a pápai Alsóvárosi Temetőben.

Sántha Gábor temetése (1)

A temetésen Szűcs Béla Albert író, újságíró méltatta dr. Sántha Gábor emberi kvalitásait. Mint mondta, az elnök örökre beírta nevét a magyarságért küzdők történelemkönyvébe.

„Dr. Sántha Gábor mindig bizakodva, segítőkészen, kiváló emberi tartással dolgozott a köz, és a nemzet érdekében. Egész életében hű maradt jelmondatához: emlékezz és emlékeztess!” – búcsúzott tőle Szűcs Béla Albert.

Sántha Gábor temetése (3)

Idősebb Lomnici Zoltán, a világszövetség tiszteletbeli elnöke korábban kiadott közleményében leszögezte: dr. Sántha Gábor mindent megtett a forradalom és szabadságharc hagyományainak életben tartásáért, és a nehéz körülmények között élő egykori forradalmárok megsegítéséért.

Sántha Gábor temetése (2)

A szertartáson hangfelvételről hallhattuk dr. Sántha Gábor: Curriculum vitae című versét, a szerző saját tolmácsolásában, valamint felcsendült Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából a „Hazám, hazám…” ária is.

Sántha Gábor temetése (7)

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében Kocsi László ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály, Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője, és Magyar Gusztáv hadnagy, hagyományőrzéséért és hagyományápolásért felelős tiszt rótta le kegyeletét az elhunyt emléke előtt.

Sántha Gábor temetése (5)