Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékszoba őrzi vitéz Szurmay Sándor örökségét

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Nagy Gábor |  2021. december 20. 19:54

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a Szurmay emlékszoba december 20-án, hétfőn a budapesti Petőfi laktanyában. Vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor vezérezredes, honvédelmi miniszter hagyatékát a nevét viselő fővárosi helyőrség dandár őrzi.

IMG_9857

Ünnepélyes keretek között adták át a néhai honvédtábornok, honvédelmi miniszter örökségét bemutató emlékszobát az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár otthonában. A Petőfi Sándor laktanyában kialakított helyiségben Szurmay vezérezredes személyes tárgyait, valamint az életét bemutató képeket, dokumentumokat helyezték el. Beszédében Mudra József ezredes, a dandár parancsnoka felidézte vitéz Szurmay Sándor hazafisággal és hősiességgel teli életútját, majd úgy fogalmazott, hogy az emlékszobába belépve fantasztikus érzés bepillantást nyerni a minden napjaiba.

IMG_9843

„Büszkék vagyunk erre az emlékszobára, hiszen nem minden alakulat mondhatja el, hogy névadója hagyatékát őrizheti. Egy olyan helyiséggel lettünk gazdagabbak, amely a Petőfi laktanyában méltó módon, hagyatékát és emlékét megőrizve tiszteleg vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor előtt” – szögezte le Mudra József ezredes. Az emlékszobát Rácz István őrnagy, katolikus tábori lelkész áldotta meg.

Az emlékszoba megnyitását követően Mudra ezredes azt is elmondta, hogy a laktanyában az a fotókból álló vándorkiállítás is végső otthonra lelt, amely fotókon és egyéb dokumentumokon keresztül hirdette vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor vezérezredes életútját.

„A Szurmay hagyaték egy hányadát őrző Pro Libertate Alapítvány, illetve vezetője, K. Horváth Andrásné gesztusaként kerültek a relikviák a dandár emlékszobájába. Ezek az iratok, fotók, személyes tárgyak A katonabáró – Szurmay Sándor, a Monarchia magyar hadvezére címmel megjelent könyvem legelső kutatási lehetőségeit jelentik számomra. A dandár mindemellett befogadta adományomat, a névadó és családjának történetén alapuló kiállításomat is. A Szurmay teremben elhelyezett tablóimban a HM HIM, az alapítvány, a XVI. kerületében élő leszármazottak, a kerületi emlékezetközpont önzetlen támogatása öltött testet. Köszönet érte” – tette hozzá M. Tóth György, a Magyar Honvéd magazin nyugalmazott olvasószerkesztője, katona-újságíró.