Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla-avatás és hősök napi megemlékezés Tatán

Szöveg: Kozák Piroska őrnagy | Fotó: a szerző felvételei, Bodnár Alexandra, Szilágyi Emőke tizedes |  2022. május 29. 18:27

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár május 27-én tartott megemlékezést a magyar hősök napja alkalmából, melynek keretében a tatai laktanya tornakertjének névadó ünnepségén emléktáblát avattak Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy, a Magyar Honvédség és a tatai dandár hősi halottjának tiszteletére. A rendezvényt egy különleges programmal zárta az alakulat: a tatai katonák a tornakertben egy közös sportfoglalkozással tisztelegtek a hősi halottak emléke előtt.

IMG_7184

2010. augusztus 23-án hatalmas veszteség érte a tatai dandárt, amikor súlyos és tragédiával végződő támadás érte Afganisztánban a magyar konvojt. A PRT-8 (Tartományi Újjáépítési Csoport 8. váltás) állományának egy része hazafelé tartott külszolgálata befejeztével, amikor két magyar katona hősi halált halt a támadás következtében. Egyikőjük, Kolozsváry György törzszászlóst (posztumusz hadnagy) hazaszállították, azonban az életét minden erőfeszítés ellenére sem tudták megmenteni, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester már a helyszínen életét vesztette. Halálát követően posztumusz hadnaggyá léptették elő, majd Tatától messze, szülőfalujában, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Alacskán helyezték végső nyugalomra. Őt soha el nem feledő katonatársai, akikkel együtt szolgált, mostantól a laktanyában is méltóképp emlékezhetnek rá a róla elnevezett tornakertben, illetve az ünnepélyes keretek között felavatott emléktábla előtt, amelyet Kása István ezredes és Szabó Zsolt alezredes leplezett le közösen a hozzátartozók jelenlétében.

IMG_7118

Az ünnepség a tatai dandár fiatalon elvesztett katonáinak emlékművénél és kopjafájánál folytatódott, ahol az alakulat teljes személyi állománya nevében Szabó Zsolt alezredes, valamint a hozzátartozók gyújtottak gyertyát.

Végül a hősök napi kihívás sportszámait gyakorló öltözetben végrehajtó állomány a tornakertben közösen, erőnléti számok teljesítésével tisztelgett a hősök emléke előtt, ami egy ezer méteres futással zárult.